Grachtwater of hipsterkoffie

koffie-of-slootwater

Waar komt het prijsverschil in koffie op de RUG vandaan?

Er zitten grote prijsverschillen in het aanbod van koffie op de RUG. Waar komt dit prijsverschil vandaan?

Op locaties van de RUG heb je drie verschillende soorten koffie: koffie uit de Douwe Egberts automaten, koffie uit iets minder crappy automaten en koffie bij koffiecorners. Voor een kop koffie uit de Douwe Egberts automaten met paslezers betaal je € 0,40. Voor koffie uit de automaten in de kantines van bijvoorbeeld het Universiteitbibliotheek en het Academiegebouw, die je nog steeds bij de kassa moet afrekenen, moet je € 1 betalen. Bij de relatief recentelijk geopende koffiecorners zoals in de Faculteit Letteren en in het Academiegebouw kost een gewone kop koffie € 1,30 en een cappuccino € 1,50.

Het prijsverschil tussen deze koffiecorners en de automaten zit hem in het feit dat de koffiecorners zijn bemand met personeel dat een baristatraining heeft gevolgd en omdat de koffiecorners verse koffie schenken en pistonmachines (dat grote glanzende espressoapparaat) gebruiken. Je betaalt dus basically € 0,30 meer zodat iemand een hipstervormpje in het schuim van je koffie kan tekenen.

De koffie is weliswaar duurder dan de koffie uit de automaten, maar deze corners bieden wel een extra stimulans in de vorm van een stempelkaart, zegt Jaap Rademakers, coördinator Quality & Hospitality Services van het Facilitair Bedrijf van de RUG. Bij een volle stempelkaart kan de klant een gratis kop koffie naar keuze kiezen. Een stempel krijg je bij iedere warme drank die je bestelt. Ook bij koffie in de UB, die je gewoon aan de kassa kunt afrekenen, krijg je een stempel. De economen onder ons hebben al opgemerkt dat je in de UB dus voor minder geld een volle kaart hebt maar de gratis koffie wel kunt halen bij een koffie corner. Financieel voordeeltje.

Er is aanbod zat dus zou je zeggen. Niet volgens de universiteit, die wil ondanks alle bezuinigingen misschien een Starbucks neerpleuren op de begane grond van de UB. Dit zou gebeuren tijdens de verbouwing in september 2014, al is dit nog onzeker. Of hier wel behoefte aan is wordt niet echt rekening mee gehouden.

Goede koffie is essentieel voor excellente studieresultaten en de kwaliteit zou dan ook constant moeten zijn. Wij pleiten voor goede, betaalbare koffie voor iedereen. Ze zouden op zijn minst een niet nader te noemen faculteit een eigen kantine kunnen geven, want daar zet de conciërge die voor dit stuk niet wilde reageren nu maar zelf iedere dag twee kannetjes koffie, met een bakje ernaast waar mensen hun kleingeld in kunnen doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.