Actueel

Wat is de Piratenpartij eigenlijk?

[dropcap]I[/dropcap]neens was hij daar voor de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar: de Piratenpartij. En we hebben geluk in Groningen, want de piraten doen slechts in vier gemeenten mee: Amsterdam, Groningen, Zwolle en in het pittoreske Hoeksche Waard loopt ook een verdwaalde piraat rond.poster_geloof-geen-poster

Qua posters winnen de piraten het alvast. Voor hun geen holle frasen als ‘Nu vooruit’ (ja, wat anders, D66?) of ‘Meer lef, meer banen’ (nee doe ons maar lafjes wat minder banen, VVD). Nee, de piraten gaan voor ‘Vertrouw niet op posters. Informeer jezelf’. Puik. Zeker omdat de poster zo alsnog aansluit bij de standpunten van de piraten, die pleiten voor een vrije informatiesamenleving. Zonder NSA-surveillance, met het vrij delen van informatie.

Ze hebben hun naam echter niet echt mee. Bij het woord ‘Piratenpartij’ denken veel mensen toch al snel aan een stelletje op hol geslagen nerds die het internet afschuimen, maar eigenlijk valt het allemaal best wel mee. In 2012 behaalden de piraten  zo’n dertigduizend stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen. En in het surveillancemoeie Duitsland hebben ze een aantal zetels in regionale parlementen.

Een interessante partij. Maar of ze een zetel gaan halen? Probleem is om genoeg mensen te mobiliseren. En veel mensen zijn waarschijnlijk huiverig om op een nieuwkomer als de Piratenpartij te stemmen.

We gaan het zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.