Nieuwe anticonceptie voor mannen: Je zaad aan flarden

Zaad-aan-Flarden

Seks in combinatie met nadenken: het blijft moeilijk. Vaak mogen mannen hun anticonceptie-nemende vrouwelijke sekspartner op de blote knietjes bedanken als het condoom op het moment suprême weer eens vergeten wordt. Een SOA’tje erbij, ach, even naar de poli en dat probleem is ook weer opgelost. Een zwangerschap ligt echter net wat gecompliceerder. Gelukkig is er tegenwoordig ook andere anticonceptie voor mannen op de markt dan het condoom of sterilisatie. Moet je alleen wel even afreizen naar India.

De nieuwe ontwikkeling op het gebied van mannelijke anticonceptie heet Reversible Inhibition of Sperm under Guidance (RISUG) en is ontwikkeld door de Indiase uitvinder Sujoy Guha (74). Deze anticonceptieguru noemt de procedure ‘een pijnloos en omkeerbaar alternatief voor sterilisatie’. Het werkt als volgt: een positief en negatief geladen gel van styrene maleic anhydride (SMA) en dimethylsulfoxide (DMSO) wordt in de zaadleider geïnjecteerd, waar het de eveneens elektrisch geladen spermacellen op hun weg naar buiten ontmoet. Daar knapt het celmembraam (structuur die de binnenste cel van de buitenste scheidt), waardoor de zaadcel onmogelijk zijn kindverwekkende werk kan doen. Je zaad wordt dus in feite aan flarden geschoten.

Slechts een bezoekje aan het ziekenhuis en twee prikjes zorgen ervoor dat je je voor minstens tien jaar geen zorgen hoeft te maken over poepluiers en babyvoeding. Na de injecties hoef je maar een paar dagen te herstellen, terwijl dat bij sterilisatie zo’n drie maanden is. Je kan dus vrijwel direct je seksleven hervatten, de kosten zijn laag (afgezien van het vliegticket), het is jarenlang betrouwbaar (een twintig jaar durend Indiaas onderzoek onder 250 mannen heeft slechts één zwangerschap opgeleverd), zonder bijwerkingen en je hebt nooit meer gedoe met condooms en/of chagrijnig-makende pillen. En voel je na een RISUG-injectie ineens toch de behoefte om de hele dag door flesjes te geven, dan is het geen enkel probleem de anticonceptie te stoppen. Door een simpele tegeninjectie kan het effect weer ongedaan gemaakt worden. Waarom heeft dit in vredesnaam de Nederlandse markt nog niet veroverd?

Exploderende spermacellen lijken op het eerste gezicht niet radicaler te zijn dan doorgesneden zaadleiders. Na navraag bij enkele hoogleraren blijkt dat zij zich niet bezig houden met de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van mannelijke anticonceptie. Volgens drs. Van Vlijmen (farmacotherapie) zijn er in het verleden studies uitgevoerd in Australië en China, maar bleek het te moeilijk om een betrouwbaar anticonceptivum te ontwikkelen dat ook door een grote groep mannen zou kunnen worden gebruikt, waardoor het opstarten van vervolgstudies werd afgeblazen. Hierdoor schudden de World Health Organization en de United States Food and Drug Association keihard ‘nee’ tegen RISUG.

Saillant detail van RISUG is dat het ‘tegengif’ alleen getest is op ratten, apen en konijnen. Bovendien is de stof SMA ook een ingrediënt van vloerreiniger en is er niets bekend over de giftigheid van deze stof. Vloerreiniger injecteren in de zaadleider? Dat vindt de Indiase regering niet erg. Zij willen de RISUG-procedure binnenkort gratis door ziekenhuizen laten verrichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.