Nederland politiestaat sinds 1 maart

politie-breekt-in
Foto: Politie Groningen

Sinds gisteren is de shit aan. Ging de Groningse Politie onlangs nog hun boekje te buiten door (illegaal) bij studenten in te breken, vanaf nu mag het gewoon. Mits ze ‘vermoeden’ dat je illegalen huisvest. Er hoeft geen rechter meer aan te pas te komen.

Het blog Advocaat van de Duivel gaat uitgebreid in op de nieuwe wet die Fredje Teeven er doorheen heeft weten te drukken. Waar komt het precies op neer?

Wanneer de politie, de IND, de marechaussee of welke andere officiële opsporingsinstantie ook, het vermoeden heeft dat op een adres illegale vreemdelingen aanwezig zijn vervalt de noodzaak tot het tonen van een last tot binnentreden, een arrestatiebevel en/of een huiszoekingsbevel. De opsporingsbeambte mag, puur op zijn vermoeden, de deur van een woning forceren, de woning doorzoeken (inclusief afgesloten bergplaatsen als kasten en laden, en inclusief persoonlijke correspondentie). De op het adres aanwezige personen mogen gefouilleerd worden en de inhoud van tassen en kleding doorzocht. Dat geldt ook voor de data in bv. mobiele telefoons. De enige beperking die de wet geeft is de mededeling dat binnenmuren niet uit de woning gebroken mogen worden zonder speciale toestemming van de rechter. Dat is toch wel fijn om te weten in ieder geval….

Dat is inderdaad fijn om te horen. De politie mag straks meer dan alleen een polaroid maken van hun aanwezigheid. Ze mogen gelijk ook al je spullen doorzoeken, behalve de muren van je huisbaas.