Mastervoorlichting RUG belabberd

[dropcap]D[/dropcap]e voorlichting van veel Nederlandse universiteiten en hogescholen over hun masteropleidingen kan veel beter. Ook de mastervoorlichting van de RUG is lang niet altijd om over naar huis te schrijven, zo constateert de gidsredactie van de Keuzegids Masters 2014.

De redactie, die deze gids ieder jaar samenstelt om alle masters op een rijtje te zetten voor de masterkiezer, schrijft in een persbericht dat informatie over toelatingseisen, uitvalpercentages, kosten en de al dan niet zelfstandige status van masteropleidingen vaak niet te vinden is. Toen de redacteuren de gegevens aan het verzamelen waren voor de gids, kwamen ze erachter dat deze informatie bepaald niet op een presenteerblaadje wordt geleverd. “Je voelt je een halve detective als je hiermee bezig bent”, aldus hoofdredacteur Frank Steenkamp. “Dat klinkt spannend, maar het is natuurlijk absurd dat de instellingen het voor studiekiezers zo moeilijk maken.”

Alhoewel de mensen achter de Keuzegids Masters 2014 in eerste instantie niet naar buiten brengen welke universiteiten en hogescholen het meest faalden in hun mastervoorlichting, verklaren ze tegenover de Studentenkrant dat de RUG een stuk duidelijker kan communiceren over hun masters.

‘Welke master doe ik nu eigenlijk?’

Zo biedt de universiteit een aantal masters aan die officieel onder een andere naam geregistreerd staan. De master ‘Classical, Medieval and Renaissance Studies’ staat bijvoorbeeld onder drie verschillende codes in het landelijk register CROHO. Daarnaast heeft de master ‘Change Management’ geen eigen registratie in het register, maar is deze een specialisatie van de master ‘Business Administration’ – die wél geregistreerd staat. Welke officiële master op de bul van de student komt te staan is in deze gevallen niet helder.

Het rookgordijn dat over de master ‘Classical, Medieval and Renaissance Studies’ hangt bij is de universiteit bekend. “Op de website en in online voorlichtingsmateriaal van de RUG is dit inmiddels aangepast en wordt het verschil tussen opleiding en specialisatie beter uitgelegd”, zo zegt woordvoerder Gernant Deekens van de RUG. “Hetzelfde geldt voor de opleiding Change Management.”

Minorities and Multilingualism = Fries studeren

Ook vond de redactie van de Keuzegids Masters 2014 een probleem bij de voorlichting over de bachelor ‘Minorities and Multilingualism’. Een heel flitsende en hippe naam, maar officieel blijk je gewoon Fries te studeren. Deekens stelt dat de minister de naamswijziging van ‘Fries’ naar ‘Minorities and Multilingualism’ heeft goedgekeurd, maar dat de Nederlands- Vlaamse Accreditatieorganisatie nog groen licht moet geven. Dat wordt in maart verwacht.

Een andere zwakke plek in de mastervoorlichting van de RUG is het feit dat ze in februari de hoogte van haar instellingsgeld nog steeds niet bekendgemaakt heeft. “Dus voor masterkiezers die al een masterdiploma op zak hebben is het moeilijk de RUG te vergelijken met andere universiteiten qua kosten”, legt Davey Schipper van de Keuzegids Masters 2014 uit. Daarbij vermeldt de universiteit dan wel vaak netjes de toelatingseisen, maar is er bij de meeste masters geen informatie over schakelprogramma’s te vinden en blijft het vaak onduidelijk of je ook met een HBO-diploma kan instromen. In haar commentaar ging de RUG niet in op deze laatste kwestie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.