De Groninger Hamburger Test

hamburger-podium

Studenten houden wel van een burgertje op z’n tijd. Ben je net bijgekomen van de Double en Triple Cheeseburger van de McDonald’s, staat er weer een burgertest op het programma. Groningen kent een aantal typische burgertenten, maar welke is nou het lekkerst? Welke tent laat je hart sneller kloppen en pompt de cholesterol door je aderen als je die ultieme burger voorgeschoteld krijgt? De loodzware taak was aan het twaalfkoppige testpanel van de Studentenkrant om voor jou uit te zoeken waar jij de beste burger van Groningen kunt halen.

Wie doen er mee?

De burgers werden allemaal afgehaald, wat qua structuur en uiterlijk nadelig kan zijn voor de burger. Maar, zoals het in de voetbalwereld ook bij een slecht bespeelbaar veld klinkt: ‘ze hebben er allemaal last van!’ Op zoek naar het optimale genot kwam de Studentenkrant uit bij vier toonaangevende burgertenten in Groningen. De bekendste van allemaal is ongetwijfeld Pappa Joe Steak Café. De perfecte tent voor ‘Burgers, steaks and beer’, aldus Tom, de eigenaar. Gelegen in de Gelkingestraat probeert Pappa Joe met zijn typisch Amerikaanse uitstraling een brede doelgroep aan te spreken; zowel studenten als ‘young professionals’ voelen zich hier thuis.

De tweede burgertent die echt in het oog van studentikoos Groningen springt is eat2Be in de Oude Boteringestraat. Omsingeld door gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft eat2Be dan ook duidelijk de student als doelgroep. Biologisch? Natuurlijk! Ingelijst en wel hangt het ‘Best Concept Introductie 2011’ te shinen naast de kassa. Kennelijk iets om trots op te zijn!

De laatste twee burgertenten zijn vreemde eenden in de bijt. ‘The Dog’s Bollocks’, dat schuin tegenover concurrent eat2Be ligt, heeft vorige zomer haar deuren geopend. Gericht op een breed publiek dat van voetbal kijken, bier drinken en burgers eten houdt, doet de tent ook meer aan als een pub. Desalniettemin vormen de burgers een belangrijk element.

Last but definitely not least heeft het nieuwe Wereldburgers aan de Akerkhof zich tussen de kenmerkende burgertenten in Groningen gevochten. Met de deuren net een paar maanden open, windt eigenaar Jakob Waninge er geen doekjes om: ‘Vers is vers. De koe die gister is geslacht, heb je vandaag op je bord.’ De nieuwkomer, die op een biologisch verantwoorde manier de ‘burgerliefhebber van Groningen’ wil aanspreken, zet zich met deze tent stevig op de kaart.

Waar ging het fout?

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: niet alle burgers waren echt wat we er van verwacht hadden. Het uiterst kritische testpanel keek vooral naar het broodje, de burger, het garnituur en de saus. Één burger viel in negatieve zin meteen op: de Brilliant Burger van eat2Be. ‘Als ik dronken was om half vijf ’s nachts zou ik hem niet nemen’, aldus één van de criticasters van de Studentenkrant. Gore saus, die qua structuur wat weg leek te hebben van bedorven satésaus gecombineerd met een burger die rechtstreeks uit de vriezer leek te komen. Niet bepaald brilliant. Eindoordeel: 3,4. De andere twee burgers van de eat2Be waren ook niet echt om over naar huis te schrijven. Maar bij deze: in de Bold Burger zat een vrij lichte, lange en krullende haar. De Chili Chicken werd bestempeld als ‘schnitzel-achtig’, want ‘het vlees was zo stevig als een triplexplank’. Met als motto: ‘Fastfood that loves you!’, zal de relatie tussen het testpanel en eat2Be vrij eenzijdig blijven, want het testpanel hield niet echt van jullie fastfood. Triplexplank of niet, alle ingrediënten hebben in ieder geval een bijzonder goed leven gehad. Wat betreft de prijs is de eat2Be wel zeer voordelig. Haar burgers bevinden zich slechts tussen de vier en zes euro.

Eat2Be-Chilly-Chicken

#4 eat2Be: Chilly Burger

De gulden middenweg

Met een gemiddelde van een 7,1 voor alle drie de burgers, heeft nieuwkomer The Dog’s Bollocks zich netjes staande weten te houden. Vooral de Mexican Burger (waarbij de nacho’s nog lekker knapperig werden geleverd, de burger ‘lekker dik’ was en de scherpe jalapenos pepers je dat echte Mexicaanse gevoel gaven) was een genot voor de smaakpupillen. De Classic Burger van The Dog’s Bollocks viel ook erg in de smaak. ‘Gewoon een lekkere burger. Hij gleed naar binnen, zo lekker zacht op de tong’, aldus een nieuwe fan.

Dogs-Bollocks
#3 The Dog’s Bullocks: Classic Burger

De Pappa Joe, die met een 7,1 net zo hoog scoorde als The Dog’s Bollocks, wint het toch van zijn concurrent. De bijgeleverde frietjes met sausjes en het perfect verpakte pakketje zorgen voor deze mooie tweede plek in de burgertest. De meest in-het-oog-springende burger was toch wel The Butcher. De dikke burger, afgemaakt met een mooie laag langzaam gegaarde varkensschouder, viel erg in de smaak bij het testpanel. Ook de Steak Burger, die qua burger (lees: vlees) als één van de hoogste uit te de test kwam, was populair: ‘de combinatie van de bacon en de burger is echt heerlijk.’ Maar Pappa Joe, het broodje, denk aan het broodje! Het gehele testpanel was het eens over het slappe broodje: ‘sponzig en niet in verhouding’.

Papa-Joe-The-Butcher
#2 Pappa Joe: The Butcher

En de winnaar is

Nieuwkomer Wereldburgers maakt zijn naam meer dan waar. Met gemiddeld een 8,1 komt eigenaar Jakob Waninge als beste uit de test! De Kingston Chicken: het enige gekleurde lid van het testpanel was er lyrisch over: ‘de gemiddelde neger kun je hier blij mee maken’. Anderen spraken over het vlees alsof ze nog nooit zoiets hadden geproefd: ‘vlees was echt subliem, werelds, magnifiek, woorden schieten te kort.’ De Kingston Chicken was de absolute nummer één van de test: een 8,7. Ook voor de Maghreb, een Indiaas getinte rundvleesburger met yoghurt-komkommersaus en ‘harissakruiden’, schoten superlatieven te kort: ‘heerlijk die structuur en je proeft echt de Indiase kruiden.’ Het enige nadeel, en de eigenaar van Wereldburgers had dit op voorhand al aangegeven, was dat de burgers zo hier en daar een beetje flauw konden zijn. ‘Ik doe er een klein beetje zout en peper over en de rest kunnen de mensen zelf doen, het potje staat op tafel’, aldus Waninge.

Wereldburgers-Kingston-Chicken
#1 Wereldburgers: Kingston Chicken

Het eindrapport

Broodje Burger Garnituur Saus Bijgerecht Totaal
logo Dutch Beef 7 8 7.5 7.5 7.5
Maghreb 8.5 7.5 8 8 8
Kingston Chicken 8.5 9 8.5 8 8.7
logo-Papa-Joe Steak burger 6 8 8 5.5 + 6.9
Prit burger 6 6.5 8 7.5 + 7
The Butcher 6 7 8.5 8 + 7.4
logo_thedogsbollocks_A American Burger 7 7 6 7 6.8
Mexican Burger 6.5 7.5 8 6 7
Classic Burger 7.5 7.5 7.5 7.5 7.5
eat2Be-logo_2 Bold Burger 6 4.5 2 5.5 4.5
Brilliant Burger 4 2.5 4 3 3.4
Chilly Burger 5.5 6.5 6 6 6

2 gedachten over “De Groninger Hamburger Test

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.