Bemiddelingskosten: pure geldklopperij

Kamerbemiddeling

Wat te doen als je slachtoffer bent?

Een quizje. Welke beroepsgroep verdient een hoger uurloon dan accountants? Advocaten? Belastingadviseurs? Ministers? CEO’s? Antwoord: verhuurmakelaars. Want deze parasieten van de woningmarkt verdienen honderden euro’s voor precies geen werk. Oneindig keer zo veel als de minister-president dus. En dat moet maar eens afgelopen zijn.

Veel studenten zullen er vast wel eens tegen aan zijn gelopen: voordat een nieuwe kamer kan worden betrokken moet een of ander louche makelaarskantoor worden ingevlogen om te ‘bemiddelen’ voor de kamer. Probleem is: er wordt vaak helemaal niet bemiddeld, maar gewoon een smak geld gevraagd voor het doorschuiven van een standaardcontract. Zelfs als studenten alles zelf regelen en er dus helemaal niets ‘bemiddeld’ hoeft te worden, melden deze parasieten zich met hun rekeningetjes. Als klap op de vuurpijl laten de huichelende smeerlappen zich vaak ook nog eens betalen door de verhuurder. Oftewel: ‘bemiddelen’ en aan beide partijen kosten rekenen. Da’s inderdaad gemakkelijk geld verdienen.

Waarom komen ze hiermee weg? Niemand weet het. Misschien is het omdat huisbazen geen gedoe willen met contracten en daarom maar een louche makelaarskantoortje inschakelen om het vuile werk op te knappen. En die komen er mee weg om een maand huur plus BTW aan ‘bemiddelingskosten’ te vragen, omdat studenten nou eenmaal toch een woonruimte nodig hebben en dus maar gewoon betalen.

Maar niet getreurd, want er is genoeg dat je kunt doen als je al bemiddelingskosten hebt betaald.

Als jouw makelaar bemiddelingskosten of ‘administratiekosten’ heeft gerekend voor alleen het printen van een contract, is er een mogelijkheid om je geld terug te vorderen.

Omdat de huurcommissie geen uitspraken doet over bemiddelingskosten, zal de zaak voorgelegd moeten worden aan de rechter. Vaak denken studenten dat ze hier extra kosten van zullen krijgen, daarnaast is procederen tegen een makelaar nooit leuk. Gelukkig krijg je als student ondersteuning van de Groninger Studentenbond en het Kamerbewoners Adviesburo. Zij komen primair op voor de belangen van de studenten. Bij deze twee organisaties zijn rechtenstudenten aanwezig, die andere studenten helpen om hun onterecht betaalde bemiddelingskosten terug te vorderen. Als de student onterecht zulke kosten heeft betaald, kan het geldbedrag alleen worden teruggevorderd door een proces bij de kantonrechter te starten, tenzij de makelaar in het voorstadium bereid is het bedrag terug te betalen. Is de makelaar niet bereid te betalen, dan ga je samen met hun ‘huisadvocaat’ naar de rechter.

Deze makelaarskantoren doen namelijk aan pure geldklopperij en dit gaat vaak gepaard met asociaal gedrag. Ze tonen geen begrip voor de studenten en maken misbruik van de grote vraag naar kamers.

Denk je dat je te maken hebt met een ‘foute’ makelaar? Neem dan contact op met het GSb of het KAB:

Groninger Studentenbond
St. Walburgstraat 22a
050 – 363 4675
www.groningerstudentenbond.nl

Kamerbewoners Adviesburo
Turftorenstraat 21
050 – 363 7328
www.kamerbewonersadviesburo.nl

Kantoren waar GSb negatieve ervaringen mee heeft wat betreft het toepassen van bemiddelingskosten:

 • Pastoor makelaars
 • Martinitoren vastgoed
 • Kamers Groningen
 • Rots-vast groep
 • Max vastgoed
 • Wim Bulten
 • Direct wonen
 • IBB makelaardij
 • SSG Vastgoed
 • Huurwoning Groningen
 • Housing XLs

Update: De Gemeente Groningen vindt dat de bemiddelingskosten inderdaad te hoog zijn en alle politieke partijen zijn het erover eens dat er actie moet worden ondernomen als er sprake is van onrechtmatig hoge kosten.