Vlaamse reus op Eurosonic

unday

Het is niemand ontgaan dat in het weekend van 15-18 januari het jaarlijkse Eurosonic-Noorderslag weer heeft plaatsgevonden. Hét podium voor nieuwe, veelbelovende bands om hun ding te doen en te laten horen wat zij in huis hebben. Voor het internationale gedeelte (Eurosonic) komen bands en platenlabels uit heel Europa naar Groningen om hun gezicht te laten zien en hun muziek te promoten. Velen hopen natuurlijk internationaal door te breken en Eurosonic lijkt het perfecte podium om te laten horen wat je in huis hebt. In dit licht sprak de Studentenkrant met labelhouder Tim Beuckels uit Brugge, die met drie artiesten vertegenwoordigd was op Eurosonic.

Met een studie Germaanse Talen en een master Journalistiek op zak, zou je toch niet verwachten dat iemand een eigen platenlabel heeft, maar het kan soms raar lopen. “Zeven jaar geleden zat ik zonder job na mijn studie en ik had geld nodig. Heel toevallig ben ik bij de distributie van een muziekfirma kunnen beginnen en daar merkten ze dat mijn interesse voor muziek verder ging.” Na twee jaar bij de firma te hebben gewerkt werd de Bruggeling gevraagd zelf iets nieuws op te richten en zo het geschiedde. “Een label zoekt artiesten, begeleidt opnames, sponsort bands, distribueert, doet de marketing, dus dat is best wel veel. Er komen heel veel bands naar mij toe, maar de dingen waar je mee aan de slag gaat, zijn toch vaak de dingen die je zelf hebt opgepikt.” Tim noemt zijn platenlabel, dat gevestigd is in Gent, ‘niche’: “het is niet super mainstream, maar het binnen de context zijn we niet slecht bezig. We zijn op de radar aan het komen.”

Tim begint zelf enthousiast over zijn bekendste artiest, Trixie Whitley, die ook op Eurosonic te zien was. Op YouTube heeft zij al zeker een miljoen hits en lijkt ze flink aan de weg te timmeren. Hij overhandigt me een cd met nieuwe nummers van alle bands van zijn label ‘Unday’. “Daar staat Trixie ook op, ze is best wel groot in de States en in België. In Nederland begint het ook wel wat te komen. Het is best wel ‘bluesy’, je kan het indie of rock noemen. Het is niet gemakkelijk er één naam aan te geven, want het is best avontuurlijke muziek. Maar het is wel breed genoeg om een groot publiek aan te spreken.”

Over Groningen komt nu voor de vier keer hier in Groningen voor Eurosonic en heeft het altijd naar z’n zin. “Het is altijd leuk om hier terug te komen. Het is super hier en het is een leuke stad. Als je het zo wilt noemen is het wel ‘business’ en ‘pleasure’; je hoort veel muziek en je leert veel mensen kennen en je moet hier ook gewoon zijn, om je artiesten te vertegenwoordigen. Er zijn hier bijna 300 bands, dus om daar boven uit te springen, is niet heel makkelijk..”. In België krijgt het label meer en meer erkenning en wordt er langzamerhand een naam opgebouwd. Naast het ontmoeten van nieuwe mensen, heeft Tim als doel om het label internationaal op de kaart te zetten. “Het is heel lastig om met Belgische bands in het door te breken in het buitenland, net zoals het lastig is om met Nederlandse bands in België door te breken. Laat staan in Duitsland en Frankrijk. Daarom is het goed hier mensen te ontmoeten, want hier is de Europese muziekindustrie wel bij elkaar.”