Recensie

De wereld volgens Karl

Karl Lagerfeld: Modelegende, Chanel, eindeloze arrogante houding. Dat zullen de drie woorden zijn waarmee de meeste mensen hem associëren. En terecht.

Dat is inderdaad een korte samenvatting van Karl. Met deze drie magische elementen wist hij een hele rits oneliners uit te kramen waar je kleine armhaartjes recht van overeind gaan staan. Uitspraken die inzicht geven in het wel-en-wee van de crème-de-la-crème van de modewereld. Inspiratie voor iedereen die poogt zich boven het volk te verheffen.

Een voorbeeldje: ‘Ik houd van chocolade. Ik eet het niet, maar ik houd van de geur. Mensen kunnen drinken met hun ogen, ik kan eten met mijn neus. Ik zou graag een parfum hebben dat is gebaseerd op chocolade.’ Een figuur dat niet voldoet aan de eisen van de size zero is namelijk niet aan Karl besteed, dat is voor mensen die genoegen nemen met small, medium en alles daarboven. Mensen die zich de kunst van de zelfbeheersing niet meester zijn. Ook wel: het Gewone Volk.

Alle beruchte oneliners zijn afgelopen najaar gebundeld door uitgeverij Lannoo ter ere van de verjaardag van het Chanelicoon. Karl heeft zich in zijn 80-jarige leven een mening gevormd over een breed scala aan onderwerpen. Zo passeren ook quotes over cultuur, liefde en zijn moeder de revue. Dat de loslippige Karl zijn goedkeuring voor dit boek heeft gegeven is niet vreemd. Pure ijdelheid. En ijdelheid is volgens deze modegek dan weer het gezondste dat er bestaat.

Zelf bestempel ik deze bundel als een verzameling citaten van iemand met een interessante kijk op het leven (voornamelijk naar beneden vanuit zijn ivoren torentje) -‘ik ben pro prostitutie, mensen hebben verlichting nodig, anders gaan ze moorden-, met een paar goede modeadviezen tussendoor.

Mijn favoriete modeadvies is de volgende quote: ‘joggingbroeken zijn een teken van verslagenheid. Je hebt de controle over je leven verloren, dus kocht je een joggingbroek.’

Daar kunnen de meeste studenten dan weer wat van leren. Twee vingers in de lucht. Een voor de arrogantie en één voor de best wel toffe illustraties van Charles Ameline die het boek in ieder geval een goed uitziend geheel maken.

De-wereld-volgens-Karl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.