Actueel

Tekort aan technici en ict’ers in Nederland grote bedreiging voor het Nederlandse bedrijfsleven

ict-man

Er studeren in Nederland veel te weinig studenten af in technische studies en it-studies. Waar veel studenten in alfa- en gamma-opleidingen na hun studie erg veel moeite hebben met het vinden van een leuke baan, staan bedrijven in de techniek en ict te springen om geschikt personeel. Best wel het overwegen waard bij het kiezen van een studie, want de vraag naar goede it’ers en techneuten zal de komende jaren alleen maar toenemen. Op dit moment is er jaarlijks een tekort van tienduizenden werknemers met een dergelijke opleiding. Bedrijven maken zich hierdoor grote zorgen om de toekomst van de Nederlandse kenniseconomie. Er zijn simpelweg te weinig mensen met specialistische kennis in Nederland, zeggen zij.

Het grootste probleem zit hem in de instroom van studenten in het hbo. Op universiteiten is het tekort iets minder nijpend en dit jaar nam het aantal inschrijvingen zelfs enigszins toe ten opzichte van vorig jaar. Maar omdat er ook internationaal grote behoefte is aan hoogopgeleiden in deze sectoren, worden veel van hen weggekaapt door buitenlandse bedrijven. Nederlandse universiteiten staan internationaal erg hoog aangeschreven (in verschillende wereldwijde ranglijsten staat het merendeel van de Nederlandse universiteiten in de top 100), maar eigenlijk is dit dus zowel een zegen als een vloek. Voor het Nederlandse bedrijfsleven is dat immers niet altijd even voordelig.

Door de crisis kiezen nu iets meer studenten voor een technische opleidingen en it-opleidingen; de kans op een baan in deze sector is immers ontzettend groot. Maar doordat alle babyboomers nu met pensioen gaan, stromen er in technische beroepen alleen al jaarlijks 30.000 meer mensen uit dan erbij komen. Daarnaast is de ict-sector een snel groeiende bedrijfstak. Met name het aantal ict vacatures in Amsterdam stijgt snel, wat mede het gevolg is van het feit dat buitenlandse ict-bedrijven zich graag in de hoofdstad vestigen.

Vanuit de Europese Unie zijn er verschillende initiatieven om met een oplossing voor het baantekort in deze sectoren te komen. Zo is men gestart met het project Opening Up Education. Hierin worden jongeren gestimuleerd om zich te verdiepen in de mogelijkheden van ict, worden lagere en middelbare scholen uitgerust met de juiste middelen om goed ict-onderwijs te kunnen bieden, en is er bovendien aandacht voor de bijscholing van docenten. Volgens Europees Commissaris Neelie Kroes is het onderwijs in deze sector momenteel niet ontwikkeld genoeg, wat de aanwas van specialisten op de lange termijn belemmert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.