Must-sees op Eurosonic Noorderslag

Eurosonic-Air-Kyteman-Orchestra
Foto: Bart Heemskerk

Half januari is niet alleen de periode dat je al je goede voornemens voor het nieuwe jaar inmiddels de prullenbak in hebt gemikt,. Het is ook de tijd dat het grootste muziekfestival van Groningen, Eurosonic/ Noorderslag, voor de deur staat. Welke acts moet je écht gaan zien? De SK-muziekredactie dook in de line-up en zocht het voor je uit.

Hiphop

Boaz van de Beatz

Binnen de Nederlandse hiphopscene wordt Boaz van de Beatz al jaren gezien als één van de meest succesvolle producers. Hij is oprichter van het label Nouveau Riche en lanceerde met zijn beats rappers als Mr. Polska, Jebroer en Ronnie Flex. Inmiddels heeft hij ook een plaat uitgebracht op het label van de bekende Amerikaanse producer Diplo en staan niet alleen ontelbare Nederlandse rappers, maar ook Afrojack voor hem in de rij. Boaz mixt hiphop, trap, house en nog veel muziekstijlen door elkaar en saai klinkt het nooit. Je moet ‘m zeker gaan zien, omdat zijn beats ook zonder raps een waar muzikaal spektakel zijn. Bovendien lonkt Amerika voor hem, waar hij wellicht nog meer gaat samenwerken met Major Lazer, dus ga nu het nog kan.

Digitzz

Ook Digitzz komt uit de stal van Nouveau Riche. Jarenlang maakte hij daar tracks met onder meer Mr. Polska en Jebroer, maar in oktober verscheen zijn eerste EP The Good Stuff bij Top Notch en ging hij zijn eigen weg. Zijn single The Jam werd goed ontvangen en het wachten is dan ook op zijn eerste officiële album. Digitzz, die bekend staat om zijn laid-back flow, rapt vooral in het Engels. Hij is één van de grote revelaties in de Nederlandse hiphop, maakt relatief toegankelijke hiphop en is dus zeker iemand om rekening mee te houden in het programmaboekje.

Mr Probz

Mr. Probz werd al lange tijd door vele Nederlandse rappers getipt, en dit jaar maakt hij deze verwachtingen dan eindelijk waar. In ieder geval ken je hem van zijn grote hit Waves. Doordat hij veel samenwerkt met Amerikaanse artiesten – op zijn album The Treatment staat bijvoorbeeld zwaargewicht Action Bronson – is zijn sound allesbehalve Nederlands. Zijn muziek onderscheidt zich duidelijk van andere Hollandse hiphop, omdat het erg melodieus klinkt en er een fijne mix tussen zang en rap is – Mr. Probz kan het beide. Naast Boaz van de Beatz zou Mr. Probz ook weleens voeten aan de grond kunnen zetten in Amerika. Zeker een aanrader om te gaan zien op Noorderslag.

Nieuwe namen

Eurosonic staat vol met bekende namen, maar ook de minder bekende bands en producers zijn jouw tijd meer dan waard. Deze kleine selectie is een voorbeschouwing van enkele artiesten die je niet over het hoofd moet zien.

Sam Smith

Bijna niemand kent zijn kop, maar zijn stem is veel te horen. Een 21-jarige Brit die bekend werd door het leveren van de gastvocalen op de grijsgedraaide zomerplaat ‘La La La’ van Naughty Boy en zijn samenwerking met Disclosure. Als je jezelf ziet als een liefhebber van bitterzoet gewauwel moet je zeker zijn akoestische singer/songwriter werk checken.

Klangkarussell

Ondanks Sam Smith’sinmiddels enorm gegroeide reputatie wordt zijn zomerhit toch onmiddellijk weggeblazen door Klangkarussell. ‘Sonnentanz’ was deze zomer uit bijna elk zichzelf respecterend studentenhuis te horen vanwege een aanstekelijke saxofoon en simpele beats. Het feit dat het nummer in een avondje in elkaar is gedraaid door twee Oostenrijkers met een stapeltje cd’s met vrij beschikbare samples, deed niet af de populariteit van het nummer. Vind je techno niks maar wil je toch meedoen met de trend? Of verlang je nu alweer naar zonnebrillen, poederverf en mdma? Dan moet je ze zeker een kans geven tijdens Eurosonic, alhoewel het de vraag blijft of ze hun hit nog kunnen overtreffen.

NONONO

Een beetje bankhanger kent de muziek van het Zweedse trio NONONO hoogstwaarschijnlijk al. Het nummer ‘Pumping Blood’ was al te horen in reclames van Intel, Van Haren en de soundtrack van FIFA. Electro-pop en een dame die qua stijl en stemgeluid een beetje te vergelijken is met Lykke Li.

Thomas Azier

Electro is weer helemaal terug en Eurosonic staat er vol mee. Net iets anders, maar toch best leuk is Thomas Azier. Deze Hollander produceert vage elektronische popmuziek met Berlijnse invloeden. Hij is al erg succesvol in de VS en Europa en in februari komt zijn debuutalbum uit. Het verbaast dan ook bijna niemand dat hij een van de meest aanbevolen artiesten is, aldus de website van Eurosonic.

Liar

De Roemeense producer Liar is niet vies van een dikke laag bas onder zijn toch al duistere en experimentele platen. Hij was dit jaar al te bewonderen op het ADE, maar veel is er nog niet over hem bekend. Wat kun je verwachten? Heel veel bas, dromerige synthesizers en een algeheel diep geluid.

Tourist

Dit is minder experimenteel en het is zeker dansbaarder dan Liar, maar ook bij Tourist kun je veel bas verwachten. Van zweverige elektronische basmuziek is er tegenwoordig een overvloed maar Tourist doet het goed. Mocht je een kaartje hebben kunnen scoren voor Eurosonic (ja, het is ontzettend uitverkocht) mag je deze Brit niet missen.

Royal Blood

Het festival staat weer vol met hip, elektronisch gedoe en dat kan wel eens vermoeiend zijn. En wat nou als de stroom uitvalt? Gelukkig is er ook nog gewoon gitaarmuziek, zoals de volgende paar bandjes graag laten horen.

De eerste is Royal Blood en zij zijn niet van de complexe baslijnen, bliepjes of zweverig geblèr. In de stijl van Queens of the Stone Age rammen ze degelijke nummers in elkaar. Ze delen het podium met Tame Impala als support voor de nieuwe tour van de Arctic Monkeys.

Electric Eye

Stuur vier Noren naar India voor wat spirituele verlichting en zet ze in de studio. Het resultaat moet enigszins in de buurt komen van de psychedelische nummers waar Electric Eye mee op de proppen komt. De meeste nummers duren rond de 10 minuten. Hoewel variatie niet hun sterkste punt is, is het makkelijk wegdromen.

Shiny Darkly

Terwijl we wachten op het debuutalbum dat eind januari uitkomt, komen de Denen eerst eventjes door Nederland toeren. Deze jongens hebben dan misschien een nieuw album straks, hun sound is oud. En dat is goed. De meeste van onze lezers hebben de jaren tachtig niet actief meegemaakt en daarom neemt Shiny Darkly ons terug in de tijd. Hun teksten zijn niet vrolijk en hun stijl is rauw, net als Joy Division en Nick Cave. Zo zien we het graag.

Een gedachte over “Must-sees op Eurosonic Noorderslag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.