Recensie

Humans of New York in boekvorm

humans-of-new-york

Sinds 2010 fotografeert Brandon Stanton mensen in New York. Op de blog ‘Humans of New York’, ook wel bekend als HONY, plaatst hij zijn foto’s, voorzien van anekdotes en quotes van de gefotografeerde mensen. Inmiddels heeft de Facebook-pagina bijna twee miljoen fans en is de fotograaf zelfs opgenomen in Time Magazine’s ’30 under 30 World Changers’. Brandon weet de door hem op de gevoelige plaat vastgelegde mensen zo goed te benaderen dat ze hem vaak hun mooie, inspirerende of minder gelukkige levensverhaal vertellen en dat raakt. Van de meer dan vijfduizend online gepubliceerde portretten zijn er nu vierhonderd vastgelegd in het boek ‘Humans of New York’.

Binnen no-time stond het fotoboek op nummer één van de New York Times bestsellerlijst, wat geheel terecht is. De foto’s zijn ontzettend mooi en zijn gegarandeerd feel good materiaal. Brandon heeft nooit een professionele fotografie-opleiding gehad en fotografeerde pas een paar maanden toen hij de mensen van New York begon vast te leggen, maar dat is niet aan zijn werk af te zien. De combinatie van de foto’s met de quotes en anekdotes is echter wat het boek zo speciaal maakt. Het feit dat de mensen vaak heel open zijn naar de fotograaf toe en ze hun mooiste, dierbaarste of zelfs verdrietigste verhaal met hem delen, is wat dit boek en HONY in het algemeen zo bijzonder en populair maakt.

Een perfect feel good voorbeeld: De HONY-community heeft onlangs een adoptie mogelijk gemaakt. Een man die gefotografeerd werd voor HONY vertelde dat hij en zijn vrouw graag ook het broertje van hun al geadopteerde dochter wilden adopteren en daarvoor aan het sparen waren. Geraakt door dit verhaal zette Brandon een crowdfunding-project op en in minder dan 24 uur werd meer dan drie keer het benodigde bedrag opgehaald.

In het kader van beter goed gejat dan slecht bedacht volgden onder andere blogs gericht op de mensen van Tel Aviv, London,Amsterdam en zelfs Groningen, maar geen enkele evenaart het enorme succes van HONY en fotograaf Brandon. Voor wie een warm, fuzzy feeling inside wil, is dit boek een regelrechte aanrader. Niet helemaal zeker of het wat voor je is? Bezoek dan eerst even humansofnewyork.com of kijk op de HONY Facebook-pagina. Natte ogen gegarandeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.