Cultuur

Pretentieuze gerechten

Het is kerst en omdat je de kwaadste niet bent, heb je aangeboden te koken voor je club, scharrel, vriend of vriendin of zelfs je familie. Een studentikoze hap is geen optie. Bovendien heb je gister al pasta gehad en lijken chicken tonight of één of ander Knorr Wereldgerecht uit de toon te vallen op een pretentieus gedekte tafel.

Wat ga je koken? Om deze vraag, waar al vele medestudenten vóór u hun hoofd ook al over hebben gebroken, te beantwoorden, heeft de Studentenkrant voor u een zeer pretentieus menu in elkaar gezet. Het wiel hoeft tenslotte maar één keer uitgevonden te worden, toch? Voor vier personen, nog geen 60 euro en die wijn, ach, die kan het bezoek zelf ook wel meenemen. Ze hoeven al niks te doen behalve de afwas, want die gaat de spuigaten uitlopen. Voor dit culinaire uitstapje was de Studentenkrant te gast in de keuken van eetcafé Ot & Sien in de Folkingestraat, waar chef-kok Joost ons de fijne kneepjes van het koken, opruimen en genieten bijbracht.

Voordat je begint, schijnt het handig te zijn om een schone keuken te hebben. Dus trap je je huisgenoot uit z’n mand waar hij vanochtend straalbezopen in slaap is gevallen en trek z’n scharrel ook maar mee. Werken voor je beurt, bovendien, schoonmaken werkt ontkaterend. Zeker in combinatie met een dampend bakkie pleur. Als dit je gelukt is, is het tijd voor stap twee: Boodschappen! Het meeste kan je goedkoop van de markt halen en voor de rest is er onze heilige Appie (wij gingen naar de Vismarkt). Als je dan eindelijk weer thuis bent en je gedrag ondertussen al enigszins begint te lijken op dat van je moeder tijdens de feestdagen, kun je eindelijk aan de slag.

1. Amuse

amuse
Je gewaardeerde gasten schuiven vertwijfeld aan in afwachting van je culinaire prestaties. Jij hebt daar geen tijd voor want je bent druk met het serveren van een zeer vrolijke en heerlijk uitziende amuse, die de vertwijfeling bij de meeste gasten zal wegnemen. Als iedereen voorzien is vraag je het woord en beschrijf je het gerecht: Wat er voor u op tafel staat is een gekaramelliseerde pompoensoep geserveerd met zalm, tomaten-concassée, bosui en bieslook. Zeer verbaasd zullen uw gasten zich wagen aan dit sterke staaltje kookkunst onder het slaken van gepassioneerde, orgastische kreetjes.

2. Voorgerecht

voorgerecht

Dit heerlijke voorgerechtje van zalm lijkt op het eerste oog simpel, maar door het marineren in soyasaus, zeezout, sesamzaad en schijfjes citroen ontstaat een breed smakenpalet. Samen met een eenvoudige garnering van sla, reepjes kool en sushi-nori vellen gebakken in tempuradeeg zal dit een heerlijke binnenkomer zijn waar mensen nog van nagenieten als het hoofdgerecht op tafel komt. En wees niet bang, dit voorgerechtje is absoluut makkelijker dan het lijkt.

3. Hoofdgerecht

hoofdgerecht

Je bent halverwege en de stress word je bijna teveel. Het hoofdgerecht is je paradepaardje en je gasten vragen zich af wat je na zo’n mooi voorgerecht en die overheerlijke amuse nog meer op tafel gaat zetten. In de keuken ben je koortsachtig bezig om alles mooi op het bord te krijgen. De vele elementen van dit hoofdgerecht maken het je inderdaad niet makkelijk. In pomodoritomaten, uien, knoflook en rozemarijn gestoofde fazantenpootjes geserveerd met risotto en winterpaddestoelen. Voor de leuk ook nog met een garnituur van goudbruine roseval-aardappelen uit de oven met zeezout en rozemarijn én in gerookt spek gerolde snijbonen. Mocht je daar even op moeten studeren, geen probleem. De UB is de dagen voor Kerst gewoon open. Die plofkalkoen kan je lekker in de schappen laten liggen. Kerst zoals het bedoeld is. Waarschuw je gasten wel, want er kan nog een kogel in het fazantenvlees te vinden zijn. Wild is wild en bovendien, hoe pretentieus wil je het hebben?

4. Dessert

dessert

Al uitbuikend en napratend kijken je gasten je met open mond na, terwijl je naar de keuken loopt met leeggegeten borden om alwéér met een verrassend en overheerlijk gerecht de kamer binnen te komen. Het dessert. In rode wijn en met kaneel bereidde stoofpeertjes voor een indringende rode kleur geserveerd met appelcompote, hangop en poedersuiker voor een dramatisch ondergesneeuwd effect. De hoeveelheid poedersuiker kun je natuurlijk zelf bepalen.

Als iedereen dan eindelijk is uitgegeten en jij voldaan de koffie serveert zal het je opvallen dat je de status van idool gepasseerd bent. Je bent niet langer de held en protagonist. Je bent het mens zijn ontstegen en hebt jezelf de status van onsterfelijke verworven. Tot je de keuken inloopt, de berg afwas ziet staan en jezelf vervloekt dat je die helemaal bent vergeten toen je iedereen de deur uitschopte. Ach, je was toch wel weer eens toe aan nieuw servies.

Deze gerechten zijn mede mogelijk gemaakt door Eetcafé Ot & Sien. Bekijk hier de recepten van deze lekkernijen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.