Niks nieuws: Kerst ‘outside the box’

[dropcap]K[/dropcap]erst ziet er ieder jaar ongeveer hetzelfde uit. En na de welbekende ‘collegebingo’ te hebben afgerond, kunnen we nu aan de ‘kerstbingo’ beginnen: Een versierde kerstboom, dat cadeau wat je vervolgens wegstopt in de kast, ‘All I want for Christmas’, te veel eten en het familielid met een glaasje te veel op. BINGO! Het zo toch leuk zijn om een keer een originele kerst te hebben, eentje die je niet in een (bingo)hokje kan stoppen? De feestdagen kunnen anders; ‘outside the box’.

Kerst staat in het teken van gezelligheid, liefde en eten. Compleet met een goedlachse dikzak die cadeaus en snoep uitdeelt aan kinderen. Niet iedereen voelt zich aangetrokken tot deze suikerzoete orgie van hypocrisie. De zwartgeblakerde zielen onder ons zullen hun decembermaand liever wijden aan ‘Krampus’. De kwaadaardige tweelingbroer van de Kerstman. In Oostenrijk stijgt deze demonische verschijning op 5 december uit de aarde op om mensen voor hun slechte daden te straffen door middel van stokslagen. Maar in Oostenrijk neemt men ook wel het recht in eigen hand. Niemand ontkomt aan de slagen van de als demonen verklede zatlappen die op deze nacht door de straten zwerven.

Oostenrijk is niet de enige met issues in december. De constante stroom van familie zorgt vaak voor wat wrijving. Toch is er niks erger dan de feestdagen alleen door te brengen. De lange nachten, het haardvuur en de kou verwachten een warm lichaam om tegenaan te kruipen. Voor wie het toch met een elektrische deken moeten doen, heeft Tsjechië een trucje. Als je op kerstavond met je rug naar een (open) deur gaat staan en vervolgens een van je schoenen over je schouder gooit, zul je weten of je volgend jaar je bed mag delen. Als je schoen landt met zijn teen naar de deur, heb je hete nachten in het verschiet. Landt deze echter met zijn hiel naar de deur, dan kan je voor volgend jaar maar beter een kruik inslaan.

In het hoge noorden hebben ze geen problemen met stomend hete kerstdagen. In plaats van een gezellige ouderwetse maaltijd om de tafel, is het in Zweden traditie om lekker de sauna in te gaan. Tenzij je graag kijkt naar de zweterige bierpens van je oom of de kerstrollen van je tante, zou ik deze traditie overslaan met het familiebezoek. Voor deze originele viering is het echter geen slecht idee om wat strakke potentieeltjes uit te nodigen.

Mocht je het nodige wintervet al hebben hangen en nog niet het lichaam hebben om je ongegeneerd in de sauna te vertonen, dan hoef je niet tot Nieuwjaar te wachten met het voornemen om te gaan sporten. In Caracas hebben ze de sportieve traditie om met kerst op rolschaatsen naar de ochtendmis te gaan. Mensen die gewoon lekker in hun bed willen blijven liggen, hangen dan een touwtje aan hun tenen, waar de skatende kerkgangers onderweg aan kunnen trekken. In Nederland zul je geen touwtjes tegenkomen en als je mensen wakker maakt door aan hun tenen te trekken krijg je waarschijnlijk een boek naar je hoofd, maar het is weer eens iets anders dan de auto pakken. Bovendien kan je dat extra stuk kerstpudding er ook preventief afwerken.

Persoonlijk ben ik grote fan van mijn eigen kersttraditie: op kerstavond met vrienden een kroeg in duiken. De meestal stampvolle bar geeft echter aan dat dit niet een heel origineel idee is, maar wie heeft originele ideeën nodig als het gewoon gezellig is? ‘In the box’ met je eigen tradities, is kerst ook hartstikke leuk. Bovendien, met alle oorlogen, dat geweld en het onrecht in de wereld, is een paar dagen oprechte menslievendheid al ‘outside the box’ genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.