Kroegportret: De Uurwerker

uurwerker

Als je vanuit het harmoniecomplex richting de UB loopt, kom je door de Uurwerkersgang. Hier is het altijd leegstaande pand eindelijk opgevuld met een nieuwe zaak. ‘De Uurwerker’ genaamd. De zaak oogt van buitenaf zeer nieuw en modern enhet interieur lijkt comfortabel.

Het begon in de afgelopen KEI-week. Ter promotie van een nieuwe zaak liep er 50 man door de stad met belachelijke hoofddeksels, die koekoeksklokken moesten voorstellen. Deze koekoeksklokken behoren tot de huisstijl van het nieuwe restaurant, bar, koffie- en lunchroom ‘De Uurwerker’. Een ‘ontmoetingsplek’, zoals ze het zelf noemen, voor studenten, zzp’ers en creatievelingen. Bij binnenkomst is het direct duidelijk waarom het zo genoemd wordt. Een robuust uiterlijk met moderne tinten, hierdoor kan er ’s avonds flink geborreld worden en overdag kun je er rustig chillen met een kopje koffie, terwijl je je mobiel oplaadt naast één van de banken.

Inrichting

De Uurwerker is duidelijk praktisch ingericht, met haar betonnen vloeren en hardhouten meubels is het minder erg als er een glaasje bier wordt omgestoten. Een veertien meter lange bar is de kern van het restaurant. Opgedeeld in drie delen – Coffee, Drinks & Pizza -, waarbij ieder deel van de bar een ander deel van de kaart verkoopt. Met een zwevende roestvrijstalen tap, die leidt naar een tank met bier van 1500 liter, zit dit er heel gelikt uit. Eenmaal je biertje opgehaald, kun je achterover leunen in één van de dubbele chesterfield banken, die heel chill zitten. Terwijl ik van mijn biertje geniet, valt mijn oog op het houtwerk. “Het houtwerk van Bijvoorbeeld de statafels is gemaakt van Groningse bomen”, vertelt Kiliaan Klarenbeek, bedrijfsleider van De Uurwerker, “de houten stoeltjes zijn gewoon oude schoolstoelen en zelfs de tafels zijn getimmerd door een Groningse timmerman”. Het is te zien aan de oude wijnflessen met druipkaarsen die op tafel staan ter verlichting en aan de hoeveelheid plek dat hier ook gegeten kan worden met een club of commissie. “Wij proberen bewust in te spelen op de student”, vertelt Kiliaan, “zodoende is onze menukaart ook heel basic.” Wat ook opvalt zijn de oude tapijten die bij de banken liggen. Deze zorgen echt voor een warmer uiterlijk, daarnaast helpen ze samen met de speciale rekken vanuit het plafond ook voor geluidsdemping. Je kunt hier dus rustig een kopje koffie drinken zonder getetter van anderen in je oor.

Faciliteiten

Een pizza voor  6à 7 euro is een prima prijs hier in Groningen, maar wat De Uurwerker uniek maakt, is de steenoven. Een heerlijke op de klassieke manier klaargemaakte pizza uit de steenoven , smaakt lekker na al die standaard pizza’s in menig Groningse ‘pizzeria’. Achterin de Uurwerker hebben ze een aparte ruimte, die een beetje afzijdig is van de rest van het restaurant. Deze ruimte is te gebruiken voor een afgesloten borrel of om overdag rustig te kunnen studeren. De Uurwerker heeft dit heel slim gedaan door bij iedere zitplaats een stopcontact te plaatsen voor je laptop of tablet en de mogelijkheid tot gratis Wi-Fi te geven.

Als laatste is het opvallend hoe vaak het woord ‘self-service’ door De Uurwerker heen staat verspreid. Een nieuw concept in Groningen, maar zeker niet slecht bedacht. Bij De Uurwerker komen de medewerkers niet naar de tafels te om een bestelling op te nemen, maar bezoekers moeten zelf naar de bar stappen. “Dit maakt ons ook goedkoper dan andere zaken”, zegt Kiliaan, “onze medewerkers hebben één handeling minder en kunnen zich bezig houden met andere dingen, in plaats van bestellingen opnemen”. Dit komt ook door in de sfeer van het pand. Heel relaxed en niemand die komt vragen of je nog wat te drinken wilt. Het is een ’s avonds een bar, waar goed gechilld kan worden en je lang van je biertje kunt genieten. Studenten die liever dansen, kunnen de Uurwerker ook bezoeken op vrijdag en zaterdag, dan is er ook een DJ die lekkere hitjes draait.

Het doel van De Uurwerker is om een plek voor studenten te worden en dat is ze ook gelukt. De goede huisstijl en vette aankleding zorgen al snel voor een goede sfeer. Ter afsluiting zorgt de steenoven pizza voor €5 er voor dat je niet meteen je stufi op de bar hoeft te knallen voor een fatsoenlijke maaltijd.

De Uurwerker is geopend van maandag tot en met maandag van 10:00 tot 0:00.

Een gedachte over “Kroegportret: De Uurwerker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.