DIY: vuurwerk maken

Vuurwerk-maken

[dropcap]C[/dropcap]hina is een geweldig land. Naast eten met stokjes, goedkoop spul en een prachtig politiek systeem heeft het rijk van oudsher veel te bieden. In het land waar de smog zomaar voor het snuiven hangt zijn ze er dol op: vuurwerk! Van oudsher bedoeld om geesten mee te verdrijven, maar werd rond de 13e eeuw door onze jongens overzees meegenomen om hier ook lekker te gaan knallen. Chinezen gaan er prat op bij feesten en partijen wat buskruit uit de kast te halen. Helaas is dit voor ons slechts weggelegd met oud en nieuw. Tussen 10.00 en 02.00 welteverstaan.

Je hebt misschien wel eens gehoord dat er een onderscheid gemaakt wordt tussen legaal en illegaal vuurwerk. Legaal vuurwerk heeft een artikelnummer, moet worden goedgekeurd voor particulier gebruik, heeft een Nederlandse gebruiksaanwijzing en de importeur wordt met naam en toenaam op het etiket vermeld. Illegaal vuurwerk heeft dit niet. Het is voor jou vast ook geen verrassing dat zelfs jij in de gaten gehouden wordt door de politie. Na een online illegale vuurwerkbestelling kun je een Youtube filmpje in je Inbox verwachten waarin gedreigd wordt met hel en verdoemenis (een strafblad) door een streng ogende agente. Chinese praktijken. Grote jongen die zijn strijkers dan nog durft af te steken.

Omdat legaal vuurwerk duur is, Walter White ons grote voorbeeld is en wij allebei een heel lelijk karakter hebben, hebben wij hier een aantal DIY recepten om thuis mee aan de slag te gaan. Wij hebben recepten getest met huis-tuin-en-keuken-ingrediƫnten zodat je te allen tijde kunt oefenen voor 31 december. Verwacht geen Gandalf-achtige taferelen. Gandalf is een tovenaar en daar kunnen wij niet aan tippen. We willen daar wel een aantal kanttekeningen bij zetten: First things first, als je ingrediƫnten gaat zoeken op het internet, gebruik dan een browser waardoor je IP adres niet te achterhalen is, zoals het TOR netwerk. Ten tweede: veiligheid eerst. Wij willen niet dat wij straks weer dikke boehoe krijgen omdat jij je miezerige vingertjes hebt verbrand. Zorg voor beschermende kleding en goed materiaal. En last but not least, altijd drie meter afstand als je de straat terug naar de middeleeuwen blaast. Go nuts.

Je begint met het maken van een lont. Dit is niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een dunne strook papier. Hierop leg je een ketting van afgebroken kopjes van lucifers. Rol je papiertje op zodat de luciferkopjes strak tegen elkaar aan liggen en plak het geheel vast met plakband. Een andere manier is van wc papier rolletjes te draaien en nat te maken. Maak de rolletjes nat en wring dan uit. Een paar dagen laten drogen. Een lont is geboren.

Bierflesjesbom

Vul op 30 december een bierflesje met iets brandbaars (wasbenzine, spiritus, benzine). Sluit het flesje af met kauwgom of klei. Vergeet niet een stukje lont door de dop te steken. Een dag later, wanneer je dop hard geworden is, steek je de lont aan. Dit kan ook met bijvoorbeeld een doosje tic-tacs.

Nitraat van een grondbloem

Neem een gewone grondbloem. Knijp heel hard met een tang met scherpe tanden net onder de lont de grondbloem dicht. Draai 2x een halve slag.

Kunstmestbom

Snij een gat in een tennisbal en vul hem voor de helft met kunstmest. Maak een bal van een oud katoenen kledingstuk. Doop de katoenbal in motorolie en prop hem in de tennisbal. Als er nog ruimte in de tennisbal is stop er dan nog meer kunstmest bij. Tape de bal in. Op de plek waar je oorspronkelijke gat in de tennisbal zat prik je met een naald. Steek hier een lont doorheen en steek hem aan. Gooi de bal dan zo snel mogelijk weg.

Kanon

Zoek een loden pijp of een goede pvc-buis. Steek een kant in de grond. Klaar is je kanon. Doe nu een grondbloem en een stuk knalvuurwerk (nitraat of rotje) in de buis. Dit kan door de twee aan elkaar te tapen en tegelijk aan te steken. De grondbloem knalt nu uit het kanon naar een willekeurige plaats.

Rest ons te zeggen: alvast een heel gelukkig jaar van het Paard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.