Recensie

Toet – Het toetjesparadijs

De echte zoetekauw zal ongetwijfeld al bekend zijn met het enige echte toetjesparadijs van Groningen: Toet. Sinds afgelopen september zit de zaak op de hoek van de Folkingestraat en het Zuiderdiep, en wordt het veelvuldig bezocht. En dat is ook niet zo gek als je naar de menukaart kijkt: een chocoladefondant uit de oven met binnenin witte chocola, een citroentaart, een dadeltaart met warme toffeesaus, en ouderwets lekkere cheesecake. En dat is slechts het topje van de ijsberg.

Eigenaresse van de zaak is Joanna Schouten. Na lange tijd op de markt te hebben gestaan met haar toetjes, heeft ze nu een vaste stek die niet elke keer op- en afgebouwd hoeft te worden. Het doel van Toet is om zoveel mogelijk lokaal geproduceerde producten en seizoensproducten te gebruiken. Bovendien zijn de toetjes diervriendelijk en bevatten ze geen conserveringsmiddelen of kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Nu denk je waarschijnlijk dat de zaak één groot nest van geitenwollensokkendragers is, maar dat is totaal niet het geval. Hip Groningen prikt gulzig een vorkje mee in Toet, terwijl in de open keuken hard gewerkt wordt om de voorraad toetjes aan te vullen.

Desserts alleen aan het eind van het diner serveren, dat is zó 2012. Voor de echte levensgenieter is er om de maand een groot toetjes-diner in de Puddingfabriek. Zeven gangen van desserts die je ongetwijfeld hyperactief de fabriek doen verlaten. En heb je nog geen genoeg van die sugar rush, dan kan je de toetjes ook thuis laten bezorgen, zodat je ook je eigen huis kan veranderen in een waar toetjesparadijs. Hemels!

toet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.