Ben je Albert Heijn of Jumbo?

Jumbo-vs-AH

De prijzenoorlog tussen de twee grootste kruideniers van Nederland heeft ook Groningen bereikt. Goedkopere boodschappen, we like. Waar Albert Heijn binnen de grachten alleenheerser is, heeft Jumbo een aantal grotere vestigingen net buiten het centrum. Met negentien Albert Heijn vestigingen tegen vier Jumbo’s lijkt het een oneerlijke strijd. Maar aantal supermarkten zegt nog niks. De Studentenkrant vergelijkt deze twee grootmachten op verschillende criteria die er voor de student toe doen. Ben jij AH of ben je Jumbo? Om beide partijen een eerlijke kans in deze oorlog te geven, heeft de Studentenkrant de twee grootmachten voor jullie vergeleken.

Reclame

Wie kent hem niet: Harry Piekema, de altijd vrolijke filiaalmanager van de Albert Heijn. Net als Cora van Mora is dit blije ei niet weg te denken van de buis. Zou het geen leuk stel zijn? De beste man is van alle markten thuis. Zowel zingen als vakken vullen, hij is van alle markten thuis. Een oase van rust in vergelijking tot de chaos bij de Hallo Jumbo-reclames(?). Opboksen tegen Harry kan geen enkele mascotte. Eens in de zoveel tijd schuift Jumbo een gezellige huiselijke BN-er naar voren, maar het mag niet baten. De AH heeft hier duidelijk een streepje voor.

Assortiment

Waar Jumbo het moet hebben van de laagsteprijsgarantie en een oneindig assortiment aan A-merken, legt Albert Heijn de nadruk op huismerken met als grootste parel: Euroshopper. Helaas gaan we dit jaar nog afscheid nemen van het billigste kindje van de Appie. Maar er komt een vervanger: AH Basic. Jumbo doet lekker mee en heeft naast het Euromerk een Jumbo Huismerk, Jumbo Feestdagen en Jumbo Bewust. Wel weer jammer, Jumbo voert een agressieve prijzenoorlog met een treurig uithangbord waarop prijzen met AH en Coop vergeleken worden. Beetje zielig. Welke Jumbo chef stapt iedere week op zijn fietsje om deze prijzen te checken? Wat wel weer lief is: bij Jumbo mag je een product aanvragen als dit mist in het assortiment. Zij zorgen dat het binnen twee weken dan in de schappen ligt. Dat lijkt bijna een uitdaging.

Korting

Bergen korting krijg je bij beiden. De misplaatste exclusiviteit van de bonuskaart gaat godzijdank verdwijnen. Dat ding blijkt altijd overbodig: óf de caissière heeft er een, óf degene achter je. Sharing is caring. Helaas is daar nu een vernieuwd Big Brother systeem voor in de plaats gekomen. De gele korting knaller biedt daarentegen houvast voor de slechter gevulde portemonnee. Iedereen is gelijk en krijgt korting no matter what. Jumbo scoort punten in deze ronde.

Lifestyle

Bij ketens van dit formaat mag een Glossy magazine niet ontbreken. Allerhande en Hallo zijn gratis en voor niets bij de ingang te vinden. De boekjes hebben ongetwijfeld dezelfde uitgever want ze zijn nagenoeg identiek. Iedere maand een nieuw thema en barstensvol recepten en huishoudelijke tips. Als klap op de vuurpijl hebben beide buurtsupers zo’n onwijs handige app. Waar Appie je helpt de weg te zoeken door jouw favo Albert Heijn, schudt de Jumbo Receptenshaker een willekeurig menu voor je uit de mouw. Letterlijk. Al eens geprobeerd? Het is stiekem best wel tof.

Slogan

“Hallo Jumbo” doet de nekharen recht overeind doet staan. Ook “Gewoon bij Albert Heijn” roept kneuterige Henk en Ingrid beelden in ons op. Misschien dat slogans sowieso not done zijn. Is het zo moeilijk een goede slogan te bedenken? ‘Koop je happie bij de Appie!’

Winnaar

Na beide supermarkten geheel objectief tot op het bot doorgelicht te hebben, is het voor ons duidelijk. Hamsters, Wuppies of Superdieren, het maakt ons niet uit. Wij komen naar de Appie. Toch binnen de gracht en daar wonen wij nu eenmaal. Jumbo is groot en biedt met zijn gigantische assortiment perspectief voor de toekomst wanneer wij onze karren eens per week komen vullen en een parkeerplaats bij een supermarkt als pluspunt zien. Tot die tijd genieten wij nog van de alle snerpende hertjes in het wild bij de Appie.

Een gedachte over “Ben je Albert Heijn of Jumbo?

  • Ik vind het wel zwaar overdreven om de nieuwe kortingskaart van Albert Heijn een Big Brother systeem te noemen. Het is misschien verstandig dan eerst eens privacy te definiëren, want in dit geval werkt het eigenlijk alleen maar in je voordeel. Bovendien geeft Jumbo aan de goedkoopste te zijn, maar dat kunnen ze vaak ook zijn omdat ze een eigen huismerk hebben. Het huismerk is echter over het algemeen duurder dan andere winkels.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.