Leven als koning in Vietnam

Katje lam het hotel inrollen na cocktails te hebben gedronken voor €0,80 eurocent. Dit is vijf weken lang werkelijkheid geweest voor 25 studenten die mee zijn geweest met International Business Research (IBR). Terwijl de backpackers in een dorm met twaalf anderen verblijven, muizen in de wc aantreffen, hadden de Groningse studenten een kijkje in het Vietnamese bedrijfsleven, werd er gedineerd bij de Nederlandse ambassade en gefeest met alle Nederlandse expats tijdens de ‘Goodbye Bea’ party (zie foto).

IBR

[dropcap]N[/dropcap]aast deze festiviteiten zit iedereen vijf weken lang om 08.15 aan het ontbijt zat om zich volledig te richten op het onderzoek dat zij uitvoeren voor Nederlandse bedrijven. De 25 studenten van de Faculteit Economie & Bedrijfskunde (FEB) hebben de kans gekregen om vijf weken lang onderzoek te doen voor diverse Nederlandse bedrijven. De onderzoeken kunnen gericht zijn op het vinden van nieuwe zakenpartners, ontwikkelingen van een bepaalde sector in kaart brengen of een nieuwe productielocatie vinden.

Een uitnodiging van het consulaat generaal in Ho Chi Minh City (HCMC) liet niet lang op zich wachten. Op enig moment staat iedereen in zijn mooiste pakkie bij de Simon van der Burg (consulaat generaal Vietnam) op de stoep. Speciaal voor alle Nederlanders in HCMC is er een afscheidsfeest voor voormalig koningin Beatrix georganiseerd. Als jonge studenten socialized iedereen met de Vietnamese ondernemers en Nederlandse expats. Bitterballen, zoute haring en gratis wijn wordt hier genuttigd terwijl de Vietnamese serveersters zijn opgedost als Zeeuwse meisjes. Na maanden studeren hebben zij eindelijk het privilege om de Nederlanders te vragen ‘Do you want a Bitterbal?’.

Als koning werd er in HCMC en Hanoi geleefd aangezien de prijzen ver onder de westerse prijzen liggen. Niets is te gek als menig student van de groep ontdekt dat er voor 80.000 Dong (€3,-) een fles wodka te kopen is met een fles cola. De cola is daadwerkelijk nodig om de spiritus nog enigszins dragelijk te maken. Na een dag hard werken wordt er vaak op straat gegeten waar niet alleen kip of rund gegeten kan worden, een embryo ei, gedroogde inktvis of slang staan ook op de menukaart. De echte waaghalzen worden de volgende dag rijkelijk beloond als de wc hun uitvalsbasis blijkt te worden.

Echter wordt overdag altijd hard gewerkt van 08.00 ’s ochtends tot 17.00 ’s avonds. De groep is opgesplitst in elf koppels waarvan ieder koppel een eigen onderzoek heeft. Éen van de koppels moet voornamelijk ziekenhuizen bezoeken en ziet hier hoe een pas bevallen vrouw uitgeput op de een kamer met negen andere patiënten ligt. De kans dat dit koppel inmiddels TBC heeft opgelopen is aanwezig. Een ander koppel heeft het geluk veel bakkerijen te mogen bezoeken waardoor er vele lekkere broodjes geproefd worden.

Vietnamese studenten (buddy’s) worden ingeschakeld om de taalbarrière te verkleinen waardoor bedrijfsbezoeken een stuk aangenamer worden. De buddy’s introduceren Vietnam aan de Nederlandse vrienden. Menig toerist zal Vietnam niet op deze manier leren kennen. De studenten worden bij de buddy’s thuis uitgenodigd waar ze dineren met de familie, karaoke zingen of genieten van een ritje achterop de scooter.

Na vijf weken hard te hebben gewerkt is het tijd om de toerist uit te hangen en nog meer avonturen te beleven. Vier jongens in de groep riskeren hun leven door op motoren rond te reizen door Vietnam terwijl enkele meiden een duik met olifanten nemen. Een full-moon party mag niet ontbreken net als het bezoeken van een pingpong show in Bangkok.

Op Schiphol worden er traantjes weg gepinkt bij het afscheid nemen. Tien weken lang met elkaar op weg is voor velen één van de mooiste ervaringen uit hun studentenleven geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.