Jazz Café New Orleans

Als je vanuit de Grote Markt bij de Blauwe Engel de hoek om wandelt, ben je in de Gelkingestraat. Eerst loop je langs een casino en de Kokomo beachclub. Daarna, de Ritmo, Cafe Barrage, Tram 13 en de Doos. Allen uitstekende gelegenheden om onder het genot van gedachteloze muziek, net zo gedachteloos jezelf te vermaken. En dan opeens: Jazz cafe New Orleans. De vreemde eend in de bijt.

New-Orleans-Jazz
Foto: Danny Dutch

Jazz in Groningen

Groningen is een stad die van Jazz houdt. De vele jazz festivals en optredens getuigen daarvan. Maar wie op een normale stapavond even naar een jazz café wil gaan, kent weinig andere opties dan café de Spieghel. Sinds kort is Groningen echter een Jazz café rijker, en wat voor één! Goedkope pilsjes (2,20 voor 0.25L vaasjes), fijne jazz, vriendelijke bediening en een sfeervol interieur dat je weg voert naar de swingende straten van New Orleans. Tim, de bedrijfsleider: “We hebben een huiskamersfeer. De muziek staat hier hard genoeg om van te kunnen genieten, maar niet zo hard dat je elkaar niet meer kunt verstaan”.

De voormalige coffeeshop Dr. Anders, is in oktober succesvol omgebouwd tot het nieuwe jazz café New Orleans. Stoners komen er niet meer. Tim: “Je ziet hier toch vooral de wat oudere studenten en stadjers rond de dertig. Maar af en toe komen er ook wel jongere studenten binnen. Ik zeg altijd maar zo, als je van goede muziek houdt, kom je hier vanzelf wel een keer terecht”. Hoewel het café een terras heeft, staat de Gelkingestraat niet bekend om zijn zonovergoten zitplekken. Tim: “Dat is waar, en de bussen die constant langskomen helpen ook niet. Toch zien we dat mensen hier graag zitten. Daarom zijn we van plan om het terras iets uit te breiden. We hebben ondertussen met goed contact met onze collega’s in de straat, dus we verwachten dat het wel goed gaat komen”.

Jazzy sfeertje

Denkt men: “jazz café”, dan denkt men aan een rokerige kroeg gevuld met donkere mannen die in te grote colberts je aankijken alsof je een verdwaalde, natte hond bent. Wie daar naar op zoek is komt van een koude kermis thuis. Je mag in jazz café New Orleans sowieso niet roken. Dit is jammer, maar ik kan ze het niet kwalijk nemen. In plaats van een blauwe rookwolk, hangt er een verbazend relaxte, ‘take it easy’sfeer.

Bij binnenkomst loop je eerst langs de bar, maar het oog valt direct op de verzameling uitnodigende tafeltjes met felrode stoelen. Eenmaal aangeschoven, verschuift mijn aandacht naar de kleurrijke schilderingen op de muur, waar voor mijn ogen zich steeds meer details ontvouwen. Opvallend zijn de kleine schilderingen van ratten met muziekinstrumenten. De meestal ontsierende verwarming is succesvol weggewerkt door er een neppiano van te maken. Een echte piano ontbreekt ook niet en is vrij om bespeeld te worden door de gasten. Tim: “Op een middag kwamen hier een paar jongens binnen die het hele repertoire van Marco Borsato speelde. Dat moet ook kunnen vind ik.”

Live muziek

Elke donderdag vanaf een uur of acht komen studenten van het conservatorium spelen. “Unplugged” zegt Tim. “Behalve kleine versterkers voor de bas en gitaar spelen ze hier altijd zonder extra versterking”. Dat is ook niet nodig. Een trompet toetert hier wel verder dan de voordeur. Ook zijn er, een aantal keren per maand op zondag in de namiddag, optredens van jazzbandjes. Tim: “We hebben geen grote namen, maar ik zeg altijd maar zo, sommige van die studenten van het conservatorium spelen vaak beter dan die gasten die al 30 jaar met een band spelen.”

Zelf is Tim nog nooit naar New Orleans geweest. “Ik ben zelfs nog nooit naar de verenigde staten geweest. Maar iedereen is wel bekend met de sfeer van New Orleans. Die sfeer proberen we hier ook te maken. Geen praatcafé, maar ook geen dancing. Gewoon fijn. We komen hier ook nog je drankje aan je tafel brengen zodat je optimaal kan relaxen”. In mijn mening is dat ook wel gelukt.

Jazz café New Orleans is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 16:00 tot circa 2:00. Op zondag tot 24:00.