The Great Gatsby

the-great-gatsby-Gatsby

Af en toe komt er een film voorbij die zo mooi is dat je de aftiteling nodig hebt om even bij te komen. Doodstil was het dan ook in de zaal toen de film voorbij was. Enkele minuten na het starten van de aftiteling, begonnen de eerste kijkers weer met ademhalen en konden ze de zaal verlaten.

De verfilming van het beroemde boek van Fitzgerald gaat over Nick Carraway. Het zijn de roaring twenties: New York leeft de American Dream, alles is mogelijk. Carraway komt terecht in een kleine woning in West-Egg naast de enorme villa van de feestende miljonair Jay Gatsby, gespeelde door Leonardo DiCaprio. Zijn nicht, Daisy Buchanan, woont met haar man aan de overkant van het water, daar waar het oude geld zich in die tijd huisde: East-Egg. Carraway aanschouwt het leven van deze rijke New-Yorkers dramatische wendingen nemen van een afstandje en ziet een wereld van bedrog, jaloezie en romantiek, waarin Gatsby een mysterieuze rol speelt.

Het verhaal wordt door Pathé omschreven als ‘typisch Fitzgerald’, wat dat ook maar mag betekenen. De verhaallijn is vlot, niet moeilijk te volgen en de hoofdpersonen zijn transparant. Op Gatsby na dan, deze blijft tot op het einde geheimzinnig. Omdat het geen ingewikkelde verhaallijn is, zit het indrukwekkende van deze film ‘m dan ook vooral in de effecten en de muziek. De 3D-effecten voegen dan ook eindelijk eens iets toe, ze overdonderen je. De feesten van Gatsby worden nóg extravaganter, de stad New York nóg indrukwekkender, Leonardo nóg aantrekkelijker.

Echter, smaken verschillen en de meningen over het flamboyante gebruik van nieuwe snufjes lopen dan ook uiteen. Ze zouden te bombastisch zijn en het werk van Fitzgerald teniet doen. Zo stelde Het Parool dat regisseur Luhrmann de subtiliteit van Fitzgeralds werk niet goed tot uiting heeft gebracht. Volgens de Volkskrant zou de achilleshiel van de regisseur de angst om zijn publiek ook maar een moment te vervelen, zijn. Zeikerds als je het mij vraagt. De regie heeft naar mijn idee juist gebruik gemaakt van de effecten die voor handen waren om zo een indrukwekkend resultaat neer te zetten. De sfeer in de zaal na afloop van de film spreekt boekdelen. Een groots resultaat waarop Gatsby himself nog trots zou zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.