That’s so gay

[dropcap]D[/dropcap]e Rits en de El Rubio, bekende homokroegen in de binnenstad. Meer dan eens worden er nieuwe commissiegenoten langs gestuurd om er, bij wijze van ontgroening, een dansje en een shot te doen. Terwijl er in Nederland steeds meer meldingen worden gemaakt van anti-homo geweld, lijkt dit in Groningen geen onderdeel te zijn van het straatbeeld. Gelukkig niet, want wat is er nou normaler en tijdlozer dan liefde?

In de Griekse mythologie wordt Ganymedes door de oppergod verleid. Zeus’ liefde voor deze mooie jongen is zo groot dat hij hem altijd bij zich wil hebben. Hij maakt Ganymedes de wijnschenker van Olympus. Niet onterecht is de Groningse LGBT studentenvereniging dan ook naar dit klassieke voorbeeld van mannenliefde vernoemd.

Terwijl er anno nu verschillende haters op deze aardbol rondlopen, was liefde tussen twee mensen van de zelfde sekse in de oudheid algemeen geaccepteerd. Veelal nam dit de vorm aan van een mentorschap, waarbij de man een jongen onder zijn hoede nam. Men werd niet aangekeken op zijn voorkeur voor mannen en vrouwen, wel werd er waarde gehecht aan het aannemen van de actieve of passieve seksuele rol.

Over relaties tussen vrouwen werd nauwelijks gesproken, voornamelijk omdat deze al als seksueel passief werden beschouwd.  Sappho was een van de eerste vrouwen die openlijk over haar gevoelens voor meisjes zong. Van het eiland waar zij woonde is het hedendaagse woord ‘Lesbienne’ afgeleid.

Deze periode van relatieve tolerantie kon niet eeuwig voortduren. In de vroege middeleeuwen keerde het tij en werd sodomie in veel wetgevingen verboden. Deze wetten richtten zich niet slechts tegen homo’s, maar tegen alle seks die niet tot reproductie leidde. Wanneer je onder die regels betrapt zou worden met je broek op je enkels en je hand om je jongeheer, zou je dit met de dood moeten bekopen. Ook Nederland volgde deze trend en bij verschillende gelegenheden werden ‘sodomieten’ vervolgd. Voorbeelden hiervan zijn de Utrechtse homoseksuele-affaire en de processen in het Groningse Faan. Gelukkig is er sinds die tijd veel veranderd.

Met de Franse revolutie verdwenen de wetten tegen sodomie. Hoewel het nog niet algemeen geaccepteerd was, werd men niet meer vervolgd. De homo-emancipatie beweging heeft gevochten tegen discriminatie en kwam als winnaar uit de strijd. Dat Nederland in 2001 het homohuwelijk invoerde is hier een voorbeeld van. De Gay Parade is voor heel Nederland een fantastisch evenement en ik weet geen plek waar je zo heerlijk kan dansen als in een gaybar. De rest van de wereld zal volgen, liefde mag niet bestraft worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.