Leuke date of daterape?

Undercover in de wereld van het online daten

‘Staan de mannen/vrouwen voor je in de rij?’ ’Is het meestal rommelig bij jou thuis?’ ’Sta je open voor seksafspraakjes?’ Na het beantwoorden van een duizendtal confronterende vragen, krijg je toegang tot de mannenvijver van datingsite Paiq. Een datingssite, dat is toch iets waar alleen sneue mensen van middelbare leeftijd zich op begeven? Niets blijkt minder waar, veel studenten gebruiken een datingsite om aan hun behoeftes te komen. Reden genoeg voor de SK om een duik in deze online mannenvijver te nemen.

Na wat gechat via de site met enkele rare gasten (twee 18-jarige middelbare scholiertjes en een kerel genaamd Gunther die herhaaldelijk vroeg of ik geil was), enkele potentiële projecten (de buit: een politieagent in opleiding, een student bedrijfskunde en een helaas te ver weg wonende chirurg in opleiding) was de casestudy dan eindelijk gevonden: een 22-jarige masterstudent Vastgoedkunde die daadwerkelijk in Groningen studeerde. De date was snel geregeld en enkele dagen later liep ik ’s avonds met knikkende knieën en angst voor een potentiële daterape richting de Drie voor een drankje met S. We hadden voor de Drie afgesproken, maar gezien de drukte buiten was het nog een uitdaging de S. van die ene foto die ik van hem had gezien te herkennen. Hoe geloofwaardig was zijn verhaal en foto? Zal er zometeen een bejaarde gerimpelde pedobear op me staan te wachten?

Gelukkig bleek S. niet over zijn uiterlijk te liegen en kon de date beginnen. Na de gebruikelijke eerste date-vragen en na het wegtikken van de nodige biertjes durfde ik eindelijk te vragen waarom hij zich had ingeschreven voor een datingssite. Zijn antwoord was enorm clichématig. Hij wees meteen met de beschuldigende vinger naar zijn studiegenoten: ‘’Ze hebben mij gedwongen om me in te schrijven.’’ Tuurlijk. ‘’Ik zit er voor de grap op.’’ Juist. ‘’Maar als ik iemand tegen zou komen zou dat wel leuk zijn.’’ Aha! Gesnapt! De schaamte van het ingeschreven zijn bij een datingsite werd door S. uitermate goed gedemonstreerd.

Soortgelijke smoesjes had ik ook gekregen via de chat van de politieagent in opleiding, de student bedrijfskunde en de chirurg in opleiding, al noemde de toekomstige chirurg tijdgebrek om nieuwe mensen te ontmoeten ook als reden dat hij ‘’voor de grap’’ op een datingsite zat. De 18-jarige scholiertjes zaten vooral ‘’uit verveling’’ op de site, maar één van hen gaf ook toe dat hij niet in het echt met meisjes durfde te praten. Awww. De enige jongen die echt toegaf serieus op zoek te zijn was Joop van 27. Joop vertelde over zijn rampzalige eerste date via Paiq. ‘’Ze leek totaal niet op de vrouw van de foto’s. Bovendien bleek ik allergisch te zijn voor haar kat en eindigde de avond in het ziekenhuis.’’ Over een kat in de zak gesproken.

Zodra anderen lucht kregen van dit artikel kwam de opmerking ‘’Maar daar zitten toch alleen maar sneue, hopeloze mensen op?’’ in veelvoud voor. Die reactie zegt genoeg: Daten via datingssites wordt beschouwd als zielig. En je wilt natuurlijk vooral niet toegeven dat ook jij behoort tot de groep die door velen gezien wordt als hopeloos.

Vergis je niet, op datingssites zijn daadwerkelijk wat ‘’hete heren voor bij het studeren’’ te vinden. Maar pas op, voor je het weet heb je een appje van een kerel die meedeelt dat ‘ie voorlopig niet bereikbaar is ‘’omdat hij weer vastzit’’. En ja, dit is een waargebeurd verhaal. Laten we vooral hopen dat hij zich niet schuldig heeft gemaakt aan daterape.

Online dating

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.