Helicoptershop

Thomas Breeuwsma
Foto: Danny Dutch

De wereld rondreizen en ondertussen geld verdienen door je bedrijf bij te houden via je laptop. Thomas Breeuwsma (20) is hard op weg om die droom uit te laten komen. Rond zijn zestiende bedacht hij dat het “niet echt een goed idee was om in een supermarkt te gaan werken en vakken te gaan vullen”. Tegenwoordig runt hij vanuit zijn studentenkamer een goedlopende webshop. Zijn product? Radiografisch bestuurbare helikopters.

Breeuwsma studeert International Business & Management Studies aan de RuG, maar doet z’n studie vooral om het studentenleven mee te maken. Wat hij later wilde gaan doen stond namelijk allang vast: ondernemen. Inmiddels is hij eigenaar van RC Helicopter Shop en genereert hij een prima passief inkomen door dagelijks helikopters aan zowel particulieren als bedrijven te verkopen. De jonge ondernemer zorgt ervoor dat de helikopters vanuit China terechtkomen bij ijverige Nederlandse hobbyisten. En dat alles vanuit zijn studentenkamer (20 m²).

[pullquote-left]‘Op internet is alles te vinden, zolang je maar goed zoekt’[/pullquote-left]

Het begon allemaal toen hij de doelstelling stelde nooit voor een baas te gaan werken. Zijn eerste bedrijf handelde in neocubes – sterk magnetische balletjes – maar door een financieel conflict met zijn toenmalige compagnon is daar een einde aan gekomen. Breeuwsma besloot zich vol in de helikopterbranche te storten. Alle kennis die hij daar voor nodig had vond hij op internet. “Je kunt daar alles vinden, zolang je maar goed genoeg zoekt. Ik heb alles zelf uitgezocht.”

De twintiger is allesbehalve de enige die RC helikopters verkoopt – de concurrentie is moordend. “Veel mensen denken: dat ga ik even doen. Dan starten ze snel een website op, zetten hun prijzen zo laag dat er niemand tegenop kan, maar zijn binnen vier maanden alweer gevlogen.” Hij zweert bij twee dingen: onderscheidend en vindbaar zijn. “In principe zou je dus met heel veel producten een goeie webshop op kunnen zetten. Zolang je maar de kneepjes van het vak door hebt. Maar daar bedoel ik natuurlijk niet mee dat het met elk product gaat lukken.”

Op je zestiende Skypen met Chinese zakenlui

Omdat het nog een eenmanszaak is doet hij in principe alles zelf. Met een glimlach moet hij denken aan het contact met de Chinese leveranciers. “Een aantal keren heb ik met hen geskyped. Dan zag ik een redelijk oude vent en daar zit je dan met je zestienjarige ogen naar te staren.” Een reis naar China staat op de planning, waar hij de fabrieken gaat bezoeken en de leveranciers in levende lijve gaat zien.

Per dag is hij alleen al een uur kwijt aan klantenservice. Helikopters gaan namelijk snel stuk. “Soms willen mensen die met dat ding beginnen even snel omhoog vliegen, komt de helikopter tegen het plafond aan en de rotorbladen zijn defect.” De ene klant is overigens begripvoller dan de andere. Zo dreigde ooit een man met een knokploeg langs zijn studentenhuis te komen omdat de bestelling niet op tijd afgeleverd kon worden. “Maar dat moet je met een korreltje zout nemen. Je moet wel zorgen dat je zelf nog slaapt.”

[pullquote-right]‘Ik verdien er leuk mee’[/pullquote-right]

Het doel van Breeuwsma was om zichzelf na zijn studententijd financieel te kunnen onderhouden. Momenteel lopen de zaken goed, zo stelt hij ons gerust zonder in detail te treden. “Ik verkoop meerdere helikopters per dag, ik verdien er leuk mee. Er wordt echt veel verkocht.”

De helikopterhandelaar moedigt iedereen aan om “buiten het studentenleven, een beetje zuipen enzo, ook echt wat te gaan doen. Probeer het, want je hebt weinig vaste kosten en als je faalt heb je de mogelijkheid weer opnieuw te beginnen.” Zijn gouden tip: niet wachten, gewoon beginnen. “Veel ondernemers wachten op het perfecte idee, maar dat is er in het begin gewoon niet. Gaandeweg pluis je het uit. Als je een beetje hart voor de zaak hebt en echt wil, dan kom je er.”

Waar dan?
www.rchelicoptershop.nl