De Vleesgeworden Ondernemer

[dropcap]H[/dropcap]et is een zonnige lentemiddag en het Westergasterrein in Amsterdam is volgelopen met hippe hoofdstedelingen van het hongerige en dorstige soort. We zijn op de NeighboorFood Market, een maandelijks terugkerend fenomeen waar veelal jonge ondernemers hun eetbare handelswaar aanprijzen aan het Amsterdamse publiek.

Het is dringen rondom de kraam van Philip van Verschuer. De droge worsten en hamburgers vliegen over de toonbank terwijl hij in alle drukte aan zijn klanten probeert uit te leggen wat hij verder verkoopt en dat hij ze graag nog eens terug ziet op zijn website. Philip is bijna een jaar geleden begonnen met zijn bedrijfje Dutch Angus en een beetje leuren hoort erbij, zeker zo in het begin.

Foto: Danny Dutch

Nadat hij afgelopen september zijn bachelor Bedrijfskunde aan de RUG afrondde is Philip begonnen met zijn webwinkel Dutch Angus. ‘Ik verkoop het biologische vlees van Aberdeen Angus runderen die opgegroeid zijn in de Nederlandse natuurgebieden’. Hij koopt zelf koeien op en laat deze naar een slager brengen. Vervolgens bezorgt hij de stukken vlees zelf bij zijn klanten op zijn gloednieuwe Vespa. ‘Je moet het wel een beetje sexy maken voor de mensen’, aldus Philip. ‘Het vlees is kwalitatief veel beter dan wat je in de supermarkt kan kopen en die koeien hebben een fantastisch leven gehad’. Het vlees van de Nederlandse Angus is momenteel alleen te verkrijgen in Amsterdam maar Philip is bezig om zijn assortiment binnenkort ook landelijk beschikbaar te maken. Over een paar weken kan hij zijn vlees versturen via gekoelde pakketten van PostNL, ‘dan kan ik eindelijk ook aan Groningers gaan leveren’.

Zijn vader heeft een hobbyboerderij waar zo’n zeventig Angus runderen rondlopen. Omdat de boerderij verliesgevend was werd Philip op een gegeven moment ingeschakeld. ‘Tijdens mijn studie had ik op een gegeven wat minder vakken en toen vroeg mijn vader of ik me in die beesten wilde gaan verdiepen. Of ik kon kijken hoe ik het winstgevend kon krijgen’. Sindsdien is hij verkocht. ‘Ik ben toen alles over koeien en slagers gaan lezen en ben vanuit mijn studentenkamertje een beetje gaan pielen’. Om het uit te proberen heeft hij een koe gekocht, het vervoer geregeld naar de slager en het vlees verkocht aan een restaurant. Dat ging betrekkelijk eenvoudig en allemaal via de telefoon.

Als ik verder vraag naar zijn verleden komt boven water dat Philip volledig recht doet aan het cliché ‘geboren ondernemer’. Op de basisschool vatte hij namelijk al het idee op om een aanhangerverhuurbedrijf op te zetten. ‘Mijn moeder heeft me toen meegenomen naar een industrieterrein om te gaan kijken wat die dingen kosten’. Na wat rekenwerk bleek het toen een te grote investering voor een jongen van acht en de ondernemersdroom ging voor even de ijskast in.

Voor iedereen die in, of na, zijn studententijd een goed idee denkt te hebben en een onderneming wil beginnen heeft Philip nog wel een tip. ‘Voor je financiering zou ik de bank niet eens meer proberen. Het kostte mij al twee weken om alleen een zakelijke rekening te openen en na een paar maanden hadden ze nog niet gereageerd op mijn aanvraag voor een lening’. Beter kun je direct naar de website van Qredits gaan.

Zij bieden microfinanciering tot € 50.000 en zijn een stuk sneller en efficiënter. Ook is het volgens Philip heel belangrijk dat je de mensen die het meest relevant voor je zijn achter je krijgt. ‘Of dat je ouders, beste vrienden of vriendinnen zijn maakt niet uit. Maar er moet wel een bepaalde bereidheid zijn om je af en toe te helpen als je aan het starten bent. Helemaal in je eentje is het heel moeilijk’.

Uiteindelijk is het doel om met Dutch Angus hét kanaal te worden waardoor al het Nederlandse Angus vlees wordt verkocht. Een eventuele verkoop in de toekomst ziet hij niet zitten want er zit volgens Philip inmiddels al te veel tijd en moeite in. Wel zou hij er graag ooit iets anders naast willen doen, hij heeft ideeën genoeg. Zijn ultieme droom? ‘Ik zou ooit wel een voetbalclub willen hebben. Dat moet dan maar Philip’s Sport Vereniging gaan heten’, vertelt Philip met karakteristieke lach.

Dutch Angus is binnenkort dus ook vanuit Groningen te bestellen via www.DutchAngus.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.