Festivalagenda

Het festivalseizoen is officieel geopend. Alle zonnebrilletjes, hendige shirtjes en poncho’s kunnen weer voorzichtig uit de kast worden gehaald. Ook dit jaar zijn er weer genoeg mogelijkheden om jouw dans skills aan de rest van de wereld te tonen. Van R&B tot aan rauwe techno, er is voor ieder wat wils. Wij hebben de beste festivals in binnen en buitenland voor jou op een rijtje gezet.

Indian Summer festival: 15-16 juni

Een eendaags festival is geen festival, moet de organisatie gedacht hebben toen het besloot in 2013 uit te breiden naar twee dagen. Een goed idee want anders hadden we jullie nooit aangeraden toch vooral naar dit festival te gaan. Maar ga hier vooral naartoe want de line-up liegt er niet om: The Prodigy, dEUS, Keane, The Handsome Poets, The Bloody Beetroots en vlak vooral Feest DJ Ruud niet uit. Voor dit festival betaal je ongeveer de helft van een PinkPop kaartje en dan is de kans dat je je favoriete artiest niet kan horen vanwege een op hol geslagen bende huismoeders ook nog eens een stuk kleiner. Die zitten dan, samen met de rest van mainstream Nederland, in Landgraaf, los te gaan met een roze hoedje op. Dus steek met je roeibootje het IJsselmeer over en ga nog net voor de laatste tentamens van het jaar twee dagen naar de haaien op het Indian Summer Festival.

Rosrock: 29-30 juni

Het leger rockliefhebbers ziet zich geconfronteerd met een overmacht aan Beliebers, pillenslikkers en hipsters. Maar er is één dorpje dat dapper weerstand biedt: Rossem! Verscholen tussen de fruitbomen en boerenschuren ligt een bolwerk van verzet tegen iedereen die weigert pink en wijsvinger in de lucht te steken. Voor de belachelijk lage prijs van 27,50 euro kan je hier twee dagen je haren laten wapperen op Gasmac Gilmore (kudotopper!), The Aggrolites, The Sore Losers en Grunnegers trots: Traumahelikopter. Verwacht veel vriendelijke rockers, weinig lekkere wijven en veel okselmeur. Verwacht vooral geen opsmuk, smoothiebar en vvd’ers. Als je al in je broek plast bij het aanschouwen van een degelijke moshpit is dit misschien niet helemaal jouw festival. Voel je je door de maatschappij verstoten omdat je geen idee hebt hoe je te gedragen in de Blauwe Engel of de Negende Cirkel, dan zou ik even een kijkje gaan nemen in Rossem

Exit: 10-14 juli

Oost-Europa is het Walhalla voor festival liefhebbers. Hitler voorzag dit al in de jaren ’20 en pleitte daarom voor meer Lebensraum im Osten. ‘Im Osten werden die besten Parteien gemacht’, aldus onze kleine boef. Nadat eerder al Sziget voor een Westerse toeristenstroom naar Budapest zorgde, lijkt Exit nu datzelfde te gaan doen voor Novi Sad in Servië. De betaalbaarheid van zowel drank als toegangskaarten maakt dit festival zeer aantrekkelijk voor de in crisis verkerende Hollander. Voor slechts 299 euro geniet je voor 4 dagen van de leipste deuntjes. Dit is inclusief vervoer vanaf Utrecht en overnachting op de camping. Voor alleen het festivalticket betaal je 122 euro.

Het is met name de locatie wat het festival zo populair maakt bij de festivalganger. Gelegen bij een fort aan de rivier de Donau zorgt de locatie voor sprookjesachtige sferen. Wat moet dat chil zijn. En dat is niet het enige. Ook qua muziek heeft Exit festival de zaakjes goed voor elkaar. In het verleden waren onder andere artiesten als Guns ’N Roses, Sven Väth, The Prodigy en David Guetta van de partij. Huh, zo veel verschillende soorten muziek, speelt dat allemaal door elkaar? Nee natuurlijk niet. Exit festival beschikt over meerdere stages zodat iedere muziekliefhebber aan zijn trekken kan komen. Dit jaar zullen onder andere Snoop Dogg/Lion, Ceelo Green, Fatboy Slim, Pan Pot en Dixon aanwezig zijn. Dat wordt weer smullen.

Balaton Sounds: 11-14 juli

Wie eens naar het Sziget festival (Boedapest) is geweest weet dat je in Hongarije alles mag doen wat god verboden heeft (en dat het bier beroerd goedkoop is; thuisblijven is duurder). Zolang je maar niet op de zenuwen van de security werkt uiteraard. Word je ook zo moe van al de Nederlanders op Sziget? Ga dan eens naar het Balaton Sound festival. Verruil het stinkende open riool dat ze de Donau noemen voor het mooie Balatonmeer en geniet van de deuntjes van The Prodigy, Axwell, Steve Aoki, Armin van Buuren en Avicii. Verwacht vooral veel mooie lichamen in schaarse kleding, warm weer en chagrijnige Hongaren. Verwacht ook weinig nachtrust, weinig dagrust en verwacht vooral er flessen zonnebrandolie doorheen te jagen. De doorgewinterde rocker met heimwee naar Nirvana moet lekker thuisblijven. Laat je geen mogelijkheid onbenut om leip te gaan in de Simplon of Huize Maas, dan zal dit festival voelen als een warm bad.

Haldern Pop: 8-10 augustus

Een tamelijk geniaal festivalletje net over de Duitse grens bij Arnhem. Verwacht vooral veel eentonige muziek, iets anders dan singer-songwriter en indie speelt hier niet. Verwacht niet de ludieke uitspattingen die het gemiddelde festival opleuken. Verwacht ook geen waar-is-het-feestje-hier-is-het-feestje. Waarom zou je hier dan naar toe moeten? Het antwoord is simpel: Duitsers. Met zo veel nette en gedisciplineerde mensen bij elkaar wordt jouw festivalbeleving op Haldern sowieso een succes. Nergens rommel, nergens lange rijen en als iemand je per ongeluk een duwtje geeft wordt je bedolven onder een lading welgemeende excuses. Nog een groot pluspunt, achter de mainstage ligt een meertje waar de festivalganger zich kan wassen met, hoe verassend, biologisch afbreekbare shampoo. Dit is een festival waarvan je helemaal uitgerust weer thuiskomt, en dat is bijzonder. Je gaat naar Haldern om te luisteren naar Alabama Shakes, Glen Hansard (kudotopper!), Efterklang en We Were Promised Jetpacks.

Appelsap: 10 augustus

Een festival dat absoluut niet in deze lijst mag ontbreken is het Appelsap Fresh Music festival, het meest hippe en flashy feest in de Amsterdamse zomer. Je zoekt de beste acts op het gebied van hiphop, soul, R&B en elektronische muziek? Dan is het zaak in augustus koers te zetten naar onze hoofdstad. Op het festival – dat 10 augustus plaatsvindt in het Oosterpark en alweer toe is aan haar twaalfde editie – zijn meerdere podia te vinden, waaronder een hiphop-stage en een electronic music-stage. De afgelopen jaren haalde het festival grote namen als Kendrick Lamar, Disclosure en French Montana binnen, maar ook binnenlandse helden als Faberyayo, Lefties Soul Connection en Zwart Licht waren present.

Appelsap mag dan al een hele reeks succesvolle edities op haar naam hebben staan, even leken zeikende omwonenden daar een einde aan te maken. Stadsdeel Oost paste na klachten over onder meer overlast het evenementenbeleid aan, en daardoor mocht er maar één vergunning voor het Oosterpark aangevraagd worden. Omdat het Amsterdam Roots Festival ook een vergunning aanvroeg leek het erop dat er geloot zou moeten worden. Gelukkig werd het evenementenbeleid eenmalig aangepast door een motie van GroenLinks en de PvdA, en kan er ook dit jaar gewoon geknald worden in het Oosterpark.

Tekst: Tim van Veen, Nils de Pee en Tom Veenkamp
Illustratie: Johan Stolk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.