Summer University: Feestvakantie in vermomming

Een van de best bewaarde geheimen van het Groningse verenigingsleven is misschien wel de reisvereniging AEGEE. Verscholen in de Walburgstraat ligt een van de knooppunten van een gigantisch internationaal netwerk. Met vestigingen door heel Europa bieden zij mogelijkheden voor iedere student die openstaat voor een internationaal avontuurtje. De zomerperiode staat bij deze reislustige mensen centraal, deze staat namelijk in het teken van de Summer Universities.

CJN1_1__DSC8294

Misleidende titel, want studeren is wel het laatste dat je kan verwachten tijdens een deelname aan het Summer University programma. Een spotgoedkope citytrip van 1 à 2 weken naar een Europees land naar keuze schept een realistischer beeld van deelname. De trips beginnen bij tien euro per dag, inclusief eten, drinken en slaapplaats. Vlucht moet je dan wel zelf ophoesten, maar met een Ryanairtje hoeft dat niet duur te zijn.

Het scala aan te kiezen bestemmingen is breed: Ankara, Barcelona, Krakow en Helsinki zijn zomaar een greep uit de bestemmingen waaruit je kunt kiezen. Praktisch ieder land in Europa heeft in meerdere steden wel een ‘local’: een lokale AEGEE vereniging . Om de reisjes zo goedkoop mogelijk te houden reis je van de ene AEGEE vestiging naar de andere. Huisvesting wordt geregeld door de in dat land aanwezige ‘local’. Ook Groningen doet haar best ieder jaar zoveel mogelijk internationale reisgierige studenten hierheen te halen. Deze worden vaak onder gebracht bij de verenigingsleden thuis.

Er is keuze uit drie verschillende programma’s, in te vullen naar je eigen interesse. Voor nog een beetje educatie op de locatie kun je gaan voor de gewone Summer Course. Bij dit programma kun je rekenen op 14 cursusuren per week in een stad naar keuze. De cursussen hebben een luchtige inhoud en lopen uiteen van talencursussen tot lezingen over kunst en politiek. Voor de kennisverslaafden onder ons is er ook het Summer Course Plus programma. Hier zal je toch zeker 20 uur per week studerend doorbrengen, met als gevolg dat je na enkele weken bijvoorbeeld een fotografie workshop met succes hebt afgerond.

Ook aan studenten die het even gehad hebben met de studie is gedacht, hier zal het gros van ons onder vallen. Er bestaat namelijk ook de Travelling Summer University. Met studeren heb je bij dit programma helemaal niks meer te maken. Het is simpelweg de bedoeling dat je zoveel mogelijk van de omgeving gaat ziet. Zo kun je (voor €350) een reis maken met de Transsiberië Express richting Mongolië. Of je blijft iets dichter bij huis en gaat voor de ‘Scandinavian Dream’. Deze tweeweekse reis begint in Kopenhagen. Hier ga je onder andere Christania bezoeken: een ‘freetown’ waar het gebruiken van softdrugs schokkend genoeg legaal is. Vervolgens reis je door naar Stockholm en er zijn mogelijkheden om je trip uit te breiden met een bezoekje aan Helsinki of Tallinn.

Bij deelname kun je ervan uitgaan dat je terecht komt in een groep van ongeveer 30 studenten uit verschillende Europese landen. Je vertrekt dus volledig solo en dit is volgens AEGEE-bestuurslid Anna van den Berg de reden dat studenten terughoudend zijn mee te doen aan het programma. Van de 300 leden die de vereniging in Groningen rijk is doen er per jaar slechts 30 mee aan het programma. Daartegenover staat dat de mensen die mee hebben gedaan zich vaak het jaar erop weer inschrijven. Zo verwerven zij een breed netwerk aan vrienden door heel Europa.

Zo’n netwerk is lekker handig als je nog eens een citytripje wilt maken. Stappen in elke Europese stad is op deze manier geen bijzonderheid meer. Ook tijdens het Summer University programma staat uitgaan bovenaan. Om elkaar zo snel mogelijk goed te leren kennen zit er logischerwijs maar één ding op: heel veel uitgaan. Niets schept immers meer een band dan met zijn allen een biertje in de hand. Geen bezwaar te vinden tegen het deelnemen aan de Summer University lijkt het wel. Gebrek aan bekendheid lijkt het probleem te zijn voor het Summer University programma, waardoor het voor velen helaas een onontdekte internationale schat aan mogelijkheden lijkt te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.