Recensie

Paus -Joseph Ratzinger- Benedictus XVI

joseph-ratzinger-benedictus
Foto: MATEUS_27:24&25

Benedictus numero 16, alweer de 265e paus, heeft definitief het stokje doorgegeven. De persoon die het dichtst tot God staat heeft er genoeg van; de vrijdagmiddagborrels, het netwerken met rare leiders en het continue downplayen van de misbruikzaken heeft hij wel gezien. Houdoe, tot ziens en succes met de volgende.

Maar Benedictus heeft het eigenlijk niet al te best gedaan. Misschien niet geheel onverwacht, want het gerucht ging dat hij helemaal geen zin had in de job. Sterker nog, hij heeft keihard gelobbyd om niet tot paus verkozen te worden! Maar de andere kardinalen hadden het al op twitter geplaatst en zo geschiedde.

Zijn voorganger, Paus Johannes Paulus II, was bekend om zijn diplomatische kenmerken en was daarbij een globetrotter. Zijn overtuigingen wilde hij graag overal bekendmaken en hij werd niet om zijn ideeën, maar eerder om zijn gesprekken als een sympathieke paus gezien. Het contrast werd erg groot toen bleek dat Benedictus de boekenworm zich liever in zijn kantoor opsloot om de Bijbel verder te bestuderen. De Hitler Jugend paus vond al die reisjes maar niks en dacht dat het gigantische aantal gelovigen wel via zijn kamer bestuurd konden worden.

Zelfs met dezelfde conservatieve overtuigingen als zijn voorganger wordt Benedictus in de media slechter afgeschilderd. Het zich voortdurend opsluiten in het kamertje heeft hem niet veel liefhebbers opgeleverd. Tel daar het ontkennen dat condooms het HIV probleem (gedeeltelijk) kunnen oplossen en het onder de tafel schuiven van misbruikzaken toen hij kardinaal was bij op en het lijkt erop dat deze Sith Lord er begrijpelijk niet goed vanaf komt.
En dit is onvergeeflijk. Om bisschoppen en priesters te beschermen die één van de meest afschuwelijke daden mogelijk hebben begaan omdat het onnatuurlijke celibaat ze teveel werd zal vergeten noch vergeven worden. Hoe haal je het in je hoofd. Hopelijk is er nog een plekje vrij voor een vierde paus in Dante’s Inferno. Als er een God bestaat stuurt hij hem hopelijk daarheen, want één die dat niet doet is er één waar niet in geloven moet worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.