Laatste woorden

10-geboden-rubriek

Dood gaan we allemaal, dus je kunt maar beter een vet gevatte, coole zin in je hoofd klaar hebben staan wanneer je tijd daar is. Dit zijn de laatste woorden van bekende, en onbekende mensen.

 1. “Dan liever de lucht in!”
  Tijdens de Belgische opstand van 1831 enterde een woedende menigte Antwerpenaren het schip van de Nederlandse commandant Jan van Speijk (†1831). Van Speijk hield de eer aan zichzelf en zei: “Een infame Brabander worden? Dan liever de lucht in!” Waarop hij zijn sigaar in een ton buskruit stak en het schip opblies.
 2. “Ik schiet beter!”
  De 25-jarige communiste en verzetsstrijdster Hannie Schaft (†1945) werd in de Tweede Wereldoorlog geëxecuteerd door SS’er Maarten Kuiper, maar hij miste haar bij het eerste schot. Schaft riep: “Ik schiet beter!” Kuiper voelde zich op zijn pik getrapt en schoot zijn machinepistool op haar leeg.
 3. “Don’t worry, they usually don’t swim backwards.”
  Crocodile Hunter Steve Irwin (†2006) was opnames aan het maken voor een onderwaterdocumentaire. Hij was een giftige pijlstaartrog aan het onderzoeken en stelde zijn cameraman gerust dat deze roggen niet achteruit zwommen. De pijlstaartrog in kwestie zwom echter wel degelijk achteruit, en stak Irwin rechtstreeks in zijn hart.
 4. “Stop shooting! I’m Pat fucking Tillman, goddamnit!”
  Amerikaanse korporaal Pat Tillman (†2004) werd in Afghanistan gedood door mannen van zijn eigen peloton. Het Amerikaanse leger claimde dat Tillman door Afghanen was gedood in een hinderlaag. Pas veel later kwam door een onderzoek naar buiten dat het wel degelijk vriendelijk vuur was geweest.
 5. “Now why did I do that?”
  Britse generaal William Erksine (†1813) was een briljant militair strateeg in de Napoleontische oorlogen, totdat hij krankzinnig werd verklaard. Hij sprong uit een raam in Lissabon, en sprak liggend op de stoep zijn laatste woorden uit.
 6. “Hey fellas! How’s this for your headline: French Fries!”
  De Amerikaanse moordenaar James D. French (†1966) werd veroordeeld tot de elektrische stoel. Vlak voor de stoel werd ingeschakeld, wist French de aanwezigen nog te amuseren met een woordgrap.
 7. “Ja, maar niet te veel.”
  Dit was het antwoord van dichter Gerrit Achterberg (†1962) op de vraag van zijn vrouw: ‘Zal ik wat aardappels bakken?’ Na deze woorden stierf hij door een hartaanval.
 8. “I’m so bored with it all.”
  De Britse oud-premier Winston Churchil (†1965) uitte hoe verveeld hij was voordat hij in een coma raakte en negen dagen later overleed.
 9. “Haus.”
  De Duitse bondskanselier Otto von Bismarck (†1898) krabbelde zijn laatste woord, Haus, op een stukje papier. Het is niet duidelijk of hij bedoelde dat hij naar het hiernamaals ging, of dat hij simpelweg ijlde.
 10. “One last drink, please.”
  Amerikaanse distilleerder Jack Daniels (†1911), van de whiskey, overleed aan bloedvergiftiging. Hij nam nog een laatste borrel en stierf.