Recensie

Henk Krol

henk krol
Foto: Guido van Nispen

Het gaat slecht met onze ouderen. Maar het gaat nog slechter met hun Messias Henk Krol. Nu de ouderen in Nederland wordt gevraagd alsjeblieft een klein beetje mee te betalen aan de crisis, sluizen ze direct het geld weg. Hoewel het de overheid niet vreemd is om maatregelen in te voeren zonder van te voren na te denken over de gevolgen, is het wegsluizen van het geld merkwaardig en illustratief voor de manier waarop er een schisma ontstaat tussen ‘jongeren’ en ‘ouderen’ en de manier waarop zij menen dat de crisis opgelost kan worden. Krol schreeuwt dat hun angst gegrond is. Hij jammert dat de overheid ze onevenredig hard pakt. Hij huilt dat de ouderen worden uitgekleed. En hij lacht in zijn vuistje.

In 2009 werd de ouderenpartij 50Plus opgericht, welke vanaf 2012 geleid wordt door Henk Krol. Dat de populistische partij expliciet opkomt voor de rechten van de ouderen is evident. Dat de partij veel stemmen krijgt, is eveneens logisch omdat het aantal bejaarden domweg toeneemt. De doelgroep is gemakkelijk te bereiken en met populistische bullshit nog makkelijker te overtuigen. Als de leugen maar lang genoeg herhaald wordt, wordt ze vanzelf aangezien voor de waarheid. Krol stelde bij Pauw en Witteman onlangs dat hij het duidelijk wil houden: ‘De Eerste Kamer is belangrijk, de Tweede Kamer is belangrijk maar de huiskamer is het aller belangrijkst.’ Hij wilde geen moeilijke woorden gebruiken uit angst dat zijn achterban het niet zou begrijpen. Blijkbaar heeft hij zelf geen hoge dunk van de mensen die op hem stemmen. Hij vervolgde door snoeiharde leugens te verspreiden over het pensioenstelsel (‘Nee echt, het gaat beter met de pensioenen dan ooit’) en het koopkrachtverlies bij ouderen.

Het geschreeuw van Krol laat je haast vergeten dat het de jongeren zijn die te maken hebben met gigantische werkloosheid, torenhoge studieschulden zonder kans op een behoorlijke baan en natuurlijk minder pensioen. Het zijn de jongeren die uiteindelijk de prijs van het gedrag van de ouderen betalen. Onze bejaarden hebben het geld van hun ouders opgezopen, de gasopbrengsten gestoken in jointjes tijdens het protesteren en door middel van driedubbele hypotheken en leningen waren zij in staat de economie kunstmatig gaande te houden. Nu betalen we daarvoor de prijs, maar blijkbaar zijn zij niet van zin om hun eigen rotzooi op te ruimen.

Het gaat niet slecht met onze ouderen. Althans, niet in de portemonnee. Dat ouderen zelf moeten betalen voor een rollator, is niet meer dan terecht. Dat rijke bejaarden meer meebetalen is niet meer dan logisch. Dat ouderen eenzaam zijn en in hun eigen stront liggen is vreselijk, maar daar horen we Krol niet over. Henk houdt zich liever bezig met het afschaffen van successierechten, provinciale belastingen en de Hypotheekrente. Hij weet dat als je wilt dat mensen naar je luisteren, je moet lullen over hun geld. En daarnaast, als die bejaarden te oud zijn om te kunnen lopen, kunnen ze ook niet op je stemmen, dus hoeveel heb je daar aan?

Henk Krol heeft wel belangrijkere zaken aan zijn hoofd. Niet alleen is zijn homoblaadje de Gaykrant failliet verklaart, ook Gay-Tel (gespecialiseerd in geile neukseks filmpjes en de dikste buttplugs) en beheermaatschappij BPG brachten niet meer genoeg op. Nu deze bronnen van inkomsten wegvallen, wordt het des te belangrijker voor de bejaardenleider om zijn 50plus partij te laten groeien. Meer leugens, meer pensioenpropaganda en meer gejank over hoe zwaar de babyboomers het hebben. Natuurlijk maakt het hem niet uit als hij de cijfers verdraait, de waarheid flexibel wordt en hij sommige zaken achterwege houdt. Zolang hij maar op het pluche van de Tweede Kamer terecht komt. Dat heerlijke zachte pluche.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.