Sport

Super Bowl XLVII

Met de Groningen Giants in de Groote Griet

Foto: Danny Dutch

Het is zondag net na middernacht en in de Groote Griet worden Budweiser’s geschonken, hotdogs gebakken en zakken popcorn gedeeld. Het sportcafé is afgeladen met American Footballfans die wachten op de aftrap van Super Bowl XLVII, die zal worden gespeeld tussen San Francisco 49ers en Baltimore Ravens.

Een groot deel van de aanwezigen is lid van de Groningen Giants. Deze – zoals de naam al doet vermoeden – reuzen van kerels lichten mij in over deze historische wedstrijd. Dit is de eerste keer in de geschiedenis van de Super Bowl dat twee broers als hoofdcoach tegenover elkaar staan – alsof Frank en Ronald de Boer tegenover elkaar staan in de Champions League finale. Maar wat ook bijzonder zal zijn is het afscheid van Ray Lewis, clubicoon van Baltimore Ravens. Lewis speelt sinds de oprichting van de Ravens in 1996 bij de club en zal vanavond zijn laatste optreden maken. De toeschouwers in het café zijn er in ieder geval klaar voor.

De avond verloopt gemoedelijk, maar zal uiteindelijk uitmonden in een bloedstollend gevecht – op het veld welteverstaan. Want de sfeer in het café is de hele avond fantastisch. 49ers- en Ravenfans staan kris kras door elkaar en drinken en discussiëren er op los. Want bij een wedstrijd die vier uur lang duurt moet geluld en gezopen worden.

Toch dreigt de gezelligheid enigszins af te koelen. De meeste aanwezigen zijn fan van de 49ers, maar underdog Baltimore Ravens spelen de sterren van de hemel en staan bij het rustsignaal met 21-6 voor. Terwijl de aanwezige vrouwen (en mannen ook hoor) genieten van de spectaculaire halftime show van Beyoncé, spreken de 49ers-fans zichzelf moed in. Toch lijkt hun laatste beetje hoop al snel de grond in te worden geboord wanneer de Ravens direct na rust de score verder uitbreiden naar 28-6 met een 108-yard touchdown, een record in de geschiedenis van het American Football.

Dan valt plots het licht uit in het stadion en ligt de wedstrijd voor een half uur plat. Er wordt nieuw bier gehaald en de 49ers fans drinken zich nieuwe moed in. “De 49ers gaan winnen.” Zo wordt mij verzekerd. Het lijkt een idiote uitspraak, maar de Ravenfans durven nog niet hardop het tegendeel te beweren. Dat een schijnbaar gewonnen wedstrijd nog spannend kan worden hebben eerdere edities van de Super Bowl uitgewezen, zo weten ze.

Als de wedstrijd hervat wordt, krijgen de Ravenfans nog bijna gelijk ook, want de Niners beginnen aan een indrukwekkende inhaalrace. Het lijkt wel alsof de spelers van shirt hebben gewisseld. Zoals de Ravens de eerste helft domineerden, zo goed spelen de 49ers nu. Wanneer de laatste kwart begint is het verschil nog maar vijf punten, een een enkele touchdown teniet kan dit teniet doen. Alles kan nog en de spanning in het café neemt enorm toe.

De Niners zetten enorme druk en de fans in het café joelen en schreeuwen wanneer de Niners in de laatste minuut net geen touchdown weten te maken. Met nog minder dan een minuut te spelen geven de Ravens een tactische safety weg om zoveel mogelijk tijd te winnen. Het verschil in de stand bedraagt nog maar drie punten, maar de klok geeft nog maar vier seconden aan. De Niners krijgen nog een laatste (bijna onmogelijke) kans, maar het lukt ze niet deze te verzilveren. Wanneer de man met de bal halverwege het veld wordt getackeld is de wedstrijd voorbij en zijn de Ravens uit Baltimore de nieuwe kampioenen.

Het wordt stil in het café en de Ravenfans genieten voldaan van de overwinning. Terwijl de barbediening de laatste hotdogs probeert te slijten en er nog snel een promofilmpje van de Groningen Giants wordt aangezet, stromen de fans langzaam de koude februarinacht in om af te koelen van de spanning en nog even gezamelijk een laatste biertje en peukje te nemen voordat ze naar huis gaan om de slaap in te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.