Ons koude kikkerlandje

De tulpen groeien, de molens draaien, het regent chocoladehagel, mensen hullen zich in het oranje en dat allemaal terwijl de zee ons probeert te verdrinken. Voor buitenstaanders staan deze mooie dingen bekend als zijnde Holland of the Netherlands. Same thing, right? Wrong!

De enige correcte naam voor ons moederland is namelijk Nederland. Verwarring is wel begrijpelijk aangezien onze regio nogal een paar namen heeft versleten de afgelopen duizend jaar. Zo waren we de Nederlandse Republiek, maar ook de Verenigde Staten van Belgiƫ (wat?!?) of de Bataafse Republiek. Inmiddels maken we alleen onderscheid tussen Hollanders en Nederlanders op basis van hun locatie binnen Nederland, waar ondertussen iedereen Nederlands spreekt en geen Hollands. Dat laat zich dan weer vertalen in Dutch wat eigenlijk meer lijkt op het Duitse Deutsch. Deze historische verwarring heeft er dan ook toe geleidt dat er in Amerika een groep is die de Pennsylvania Dutch heet maar eigenlijk bij onze buren vandaan komt.

Maar de geschiedenis is niet het enige wat dit verhaal ingewikkeld kan maken. De populairste toeristische attracties staan technisch gezien wel in een Holland, Noord of Zuid. Amsterdam, Keukenhof, Kinderdijk of het Rijksmuseum. Grote kans dat als ze er aan de andere kant van de wereld van gehoord hebben het in Holland staat. Zelfs de grootste reiswebsite van ons land is, tromgeroffel, holland.com. Officieel omdat het vriendelijker klinkt, maar officieus natuurlijk omdat dat is waar die nitwits over de grens waarschijnlijk op googlen.

En nu wordt het ingewikkeld. Het Koninkrijk der Nederlanden bevat namelijk nog drie andere landen: Aruba, Curacao en St. Maarten. Dit zijn geen bezette gebieden maar, sinds nog niet zo lang, landen die zichzelf besturen, met een eigen overheid en een eigen valuta. Nu is dat nog niet zo gek, Het Verenigd Koninkrijk doet immers haast hetzelfde als je negeert dat ze allemaal met ponden betalen. Maar, hier houdt het nog niet op.

De grenzen van het land Nederland rekken zich uit tot over de ijzige zee naar het Caribisch gebied waar Sawa, Bonaire en St. Eustatius liggen. Deze kleine eilanden worden niet gerekend als landen van het Koninkrijk der Nederlanden maar als steden in het land Nederland. Dat betekent dus ook dat zij naar de stembus mogen gaan net als dat elke andere Nederlander dat doet als het weer zover is. Maar ondertussen horen ze niet bij een provincie en gebruiken ze de dollar om hun boodschapjes van te halen. Nou ja goed, al de eilanden samen noemen we dan weer Caribisch Nederland.

En het had nog veel gekker kunnen zijn. In de 17e eeuw voeren wij Nederlanders de hele wereld over om elke waardevolle haven te bemachtigen. Hadden we deze met meer succes bezet kunnen houden de afgelopen eeuwen dan waren we nu misschien wel een Nieuw-Nederland (oost-Amerika), Nieuw-Amsterdam (New York), Nieuw-Zeeland (wat denk je zelf?), en New-Holland (Australie) rijker.

Daar heb je ‘m: zes Nederlandse Caribische eilanden, vier landen, twaalf provincies, twee Hollanden, twee Nederlanden en een Koninkrijk der Nederlanden. Leuk, voor je uitwisselingsstudent ofzo.