Scandinavische talen en culturen

Rechten, psychologie, communicatie. Allemaal massale studies met honderden studenten. De Rijksuniversiteit Groningen biedt echter in totaal meer dan honderd opleidingen. En daar zitten ook wel een paar kleinere studies tussen. De komende maanden krijgen deze ondergeschoven kindjes wat extra aandacht in de Groninger Studentenkrant. In januari zijn de Scandinavische talen aan de beurt.

Om maar even in de winterse sferen te blijven is de kleine studie van deze maand de bacheloropleiding Scandinavische Talen en Culturen. Technisch gezien is het niet helemaal een zelfstandige opleiding, omdat het onder de nieuwe bachelor Europese talen en culturen valt, maar daar gaan we gewoon niet moeilijk over doen want dat doet de RUG zelf ook niet. In feite studeer je gewoon Zweeds binnen de opleiding Europese talen en culturen.

Europese talen en culturen

Dit is een nieuwe opleiding aan de RUG. Het is een samenvoeging van een heleboel, kleinere, talenopleidingen aan de universiteit, variĆ«rend van de Finoegrische (Fins/Hongaars) tot de Scandinavische. Schijnbaar is het niet echt rendabel om een opleiding Russisch of Hongaars aan te bieden op een Nederlandse universiteit, vandaar dat de RUG ervoor heeft gekozen er een grote studie van te maken. Het resultaat is dat je ETC moet studeren, en je daarbinnen kunt specialiseren op Zweeds. Ook kies je een ‘profiel’, waar je je meer op gaat specialiseren. Je kunt kiezen uit taal en maatschappij, cultuur en literatuur en politiek en maatschappij. In het eerste jaar krijg je inleidende vakken op al deze gebieden en een vak om je taalvaardigheid in het Zweeds bij te spijkeren. Volgens de Rijksuniversiteit Groningen leren studenten vloeiend Zweeds spreken, lezen en schrijven.

Reis

Uniek aan de opleiding is dat je je eigen richting kiest (in dit geval Zweeds), maar dan geen oogkleppen opzet. Zo word je onder meer onderwezen in hoe jouw richting zich verhoudt tot andere talen en culturen binnen Europa. In totaal brengen studenten zo’n veertien uren per week in de collegebankjes door. Vooral de dinsdag is druk, met vier uren hoorcollege achter elkaar. Leuk: Op woensdagavond krijgen studenten vaak een film te zien in het kader van het vak leven/lezen in Europa. Een groot pluspunt van een opleiding als deze is verder natuurlijk de buitenlandse reis. In dit geval zal die in het derde jaar plaatsvinden. Want je kunt natuurlijk geen Zweeds studeren, zonder ooit in Zweden te zijn geweest.

En dan

Dan natuurlijk de hamvraag; wat kun je er daadwerkelijk mee, behalve Scandinavische detectiveseries zonder ondertiteling volgen? Van alles, zo stelt de universiteit. Zo kun je onder meer kiezen uit de masters taalwetenschap, journalistiek of Euroculture. Wat die laatste master inhoudt weten wij ook niet. Later kun je aan het werk als journalist, beleidsmedewerker, redacteur, politiek adviseur en nog veeeeeel meer.

Tekst: Olivier Oost

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.