Wat als… We de Feestdagen zouden afschaffen?

Elk jaar begint het gezeik opnieuw. Mensen beginnen spontaan door elkaar te bleren wat een hekel ze wel niet hebben aan de feestdagen. Veelgehoorde frases als ‘Ik heb helemaal niets met de feestdagen’ en ‘Al dat verplichte gezellig doen’ vliegen je harder om de oren dan kogels in Syrië. Zeker, er zijn leukere dingen dan met de moeder van je aanstaande ex op de bank te zitten. Maar wat zou er gebeuren als we de hele reutemeteut echt zouden afschaffen? Als we morgen gewoon met z’n allen zeggen, we houden er mee op?

In Nederland hebben we tientallen, misschien wel honderden onderzoekbureaus, prognose-organisaties, voorspelmeneren en –mevrouwen en andersoortig professionele bangmakerij. Dezen houden zich bezig met het ontwikkelen van de meest nutteloze onderzoeken. Winnaar by far is het Amerikaanse onderzoek hoe ver een pinguïn kan poepen. Nederlands onderzoek waaruit blijkt dat eenden ook necrofiele homofiele gevoelens kunnen hebben is een goede tweede. Helaas blijkt geen enkel bureau de noodzaak hebben gevoeld om te onderzoeken wat er gebeurd als we de feestdagen zouden afschaffen.

Wat-als---geen-kerst

In Nederland hebben we twee eindbazen op het gebied van voorspellingen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Centraal Planbureau (CPB). Deze hedendaagse orakels hebben echter beiden geen antwoord op onze vraag. Zij vertellen ons dat het ‘zeer complex is om al deze effecten te kwantificeren’, en verwijzen vervolgens naar elkaar.

Prima, doen we het zelf wel.

Sinterklaas en Kerst zijn beiden verplichte familie-uitjes en vallen daarmee onder de categorie af te schaffen feestdagen. Oudejaarsdag mag blijven omdat we toch herinnert moeten blijven worden dat het jaar weer voorbij is. Pasen is leuk, want dan mag je eitjes verstoppen. Koninginnedag en Bevrijdingsdag blijven we met de poten vanaf omdat het een legitimering is om onszelf te bezatten en aan meisjes in korte oranje jurkjes te zitten. Islamitische feestdagen durven we niet af te schaffen uit angst voor poeder- en/of kogelbrieven.

In totaal geven we tijdens Sinterklaas en Kerst ongeveer €13,2 miljard extra uit. Ter vergelijking, in één jaar verdienen we in Nederland ongeveer €700 miljard. De uitgaven tijdens de feestdagen zijn daarmee bijna twee procent van wat we totaal verdienen in Nederland per jaar. Dat verdienen we dus minder wanneer we de feestdagen afschaffen.

Komt bij dat we ons en masse obesitas aanvreten om de geboorte van de Zoon van God te herdenken, in plaats van fatsoenlijk te arbeiden. Wanneer we de feestdagen afschaffen kunnen we dus, met een beetje geluk twee dagen extra werken. Hard nodig, want in Nederland werken we het minste aantal uren van alle Europese landen.

In Nederland verdienen we gemiddeld €33.000 per jaar, waarvoor we 33 uur per week werken, in totaal 1.377 uur per jaar. Het hardst werken trouwens de Zuid-Koreanen, met 2.193 uur per jaar. Als gezellige Hollanders verdienen we gemiddeld €24,- per uur. We kunnen, als we de feestdagen afschaffen 16 uur extra werken. Daarmee verdienen we per persoon €384,- extra. We zijn in Nederland met 16.790.973 mensen, dus dat is in totaal €6.447.733.632 extra verdiend, iets minder dan 6,5 miljard.

We verdienen 13,2 miljard aan de feestdagen. Werken levert ons slechts 6,5 miljard op. Ergo, als we gaan werken, in plaats van eten, wordt er in Nederland minder verdiend. Wanneer we de feestdagen afschaffen, wordt er in Nederland bijna €7 miljard minder verdiend, een daling van ongeveer 1% van het BBP.

In 1929 stortte de wereldeconomie in nadat er risicovolle speculaties op de beurs waren geweest (ja, dat is ons eerder gebeurd). In de Verenigde Staten leidde dat tot massale werkloosheid en een diepe economische crisis. Twee jaar later waren de gevolgen ook in Nederland voelbaar. Het waren de jaren van de werkverschaffing, stakingen, de afsluiting van de Zuiderzee en de opkomst van de NSB. In het rampjaar 1932 kromp de economie met 1,1%. Vergelijkbaar met wat er gebeurd wanneer we de feestdagen zouden afschaffen.

Blijf dus lekker dooreten, verkleed je als Sinterklaas en slacht je vetgemeste Flappie. Koop cd’s of boeken waar niemand op zit te wachten. Ga met je schoonmoeder chocolademelk drinken, en doe alsjeblieft verplicht gezellig. We hebben het nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.