Salamanca: Bunga Bunga stad van Spanje

Gluren-bij-de-buren-rubriek

Feesten, zuipen, regelen, veel nieuwe mensen leren kennen en een studieniveau wat ongeveer gelijk staat aan Communicatiewetenschappen. Het leven van een Erasmus student staat niet bekend om de zware intellectuele inspanning, wel om de lol. Salamanca voldoet wat dat betreft volledig aan de verwachtingen.

Salamanca is een stad met een rijke historie. De oudste universiteit van Spanje is hier onder andere gevestigd. Vele bekende namen als Columbus, Miguel Cervantes en Hernán Cortes hebben hier gestudeerd. Verder zijn er in de binnenstad prachtige oude gebouwen te zien, die gebouwd zijn uit zandsteen. Dit geeft een goudkleurig effect wanneer bij nacht de lampen erop schijnen, waardoor Salamanca ook wel de Gouden Stad wordt genoemd. Zelfs de grootste cultuur barbaar zal onder de indruk zijn van al dit moois. Eigenlijk is het schandalig dat een stad met zo’n rijk verleden een universiteit heeft met zo’n bedenkelijk niveau, en nu vooral bekend staat als zuipstad voor studenten. Maar geen student die daar verder om maalt natuurlijk.

Qua uitgaan lijkt Salamanca erg op Groningen. Alle kroegen zijn op loopafstand en iedereen gaat lekker laag. Al vanaf dag 1 word je in het Erasmus leven gezogen. Omdat alle colleges in het Spaans worden gegeven, zie je dat veel buitenlandse studenten nog een Spaanse taalcursus volgen in Salamanca, alvorens ze aan de studie beginnen. Hier leer je alvast mensen kennen waarmee je alle georganiseerde feesten en activiteiten kan bezoeken. Zelf had ik de pech dat ik op een talenschool met alleen maar chicks zat. Opzich prima verder, maar echt mooie avonden beleef je natuurlijk gewoon met gasten. Er wordt echter zoveel georganiseerd dat het zelfs voor de grootste autist een eitje is om nieuwe vrienden te maken. Ga in het begin ook vooral naar alle feestjes toe want hier leer je gelijk een hoop nieuwe mensen kennen.

Dat er zoveel georganiseerd wordt, heeft gelijk ook een nadeel. Er is een duidelijke scheiding te zien tussen de Spanjaarden en buitenlandse studenten. Daardoor wordt er zeker door Noord-Europeanen veel Engels gesproken, wat je Spaanse skills natuurlijk niet bevordert. Zelf hebben wij in huis de regel dat er alleen Spaans wordt gesproken, dus bij mij valt het nog enigszins mee. Er zijn echter genoeg mensen hier die amper Spaans spreken.

Tot slot nog even wat tips. Om te beginnen, laat je niet beperken door geld. De IB-groep bestaat niet voor niks, maak er dan ook gebruik van. Qua huisvesting is het belangrijk dat je dit vooral in Spanje zelf regelt. Er wordt hier een shit load aan kamers aangeboden, voor zo’n 250e zit je al in het centrum. Verder is het belangrijk dat je voldoende condooms meeneemt. Salamanca is een bolwerk van internationale konijntjes, dus bereid je hier op voor. Tot slot is het belangrijk dat je af en toe wat onderneemt. Elke dag drinken, chillen en siësta’s houden is leuk, maar een beetje afwisseling kan geen kwaad. Madrid en Porto liggen hier zo’n 2 en 3,5 uur vandaan, en verder worden hier onder andere een hoop salsa lessen aangeboden. Zoals MC De Brun zou zeggen, zorg dat je geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.