Social Madness

Project-X-Haren

Het is af te vragen of de Australische Corey Delaney in januari 2008 door had dat hij met zijn uit de hand gelopen verjaarspartijtje de inspiratie zou zijn voor verschillende Project X-achtige teenage mayhem party’s, georganiseerd over de gehele wereld. Want ach en wee, wie had kunnen verwachten dat Het Wassenaar van het Noorden, beter bekend als villadorp Haren, getroffen zou worden door deze jeugdige hype van kattenkwaad en belhameliteit? Van sweet sixteen naar veldslag, well that escalated quickly. De brandjes zijn inmiddels natuurlijk allang geblust en de ME bussen uit het gras getrokken. Vraag rijst nu, wie gaat de art deco twee onder één kap oplappen?

Guilt card

Verschillende kandidaten opteren voor de guilt card. Wellicht de zestienjarige Merthe zelf, het was tenslotte haar feestje. Of wijst de vinger toch naar die flauwe facebook vrienden die Merthe’s uitnodiging als een olievlek lieten verspreiden onder hun 366 andere echte vrienden? Maar wat te denken van de rol van de traditionele media? Facebook tot daar aan toe, maar als de NOS en het AD zowaar verslag gaan doen van een uit de kluiten gewassen internethype gaat het balletje natuurlijk vlot rollen. Of mag nu toch de gemeente Haren zich het schaamrood op de gebotoxde kaken blozen omdat zij zo goed geanticipeerd hebben op de op handen zijnde strijd?

Verdwenen tuinkabouter

Dus de eerste kaart gaat naar ons aller Merthe. Ja, je werd bijna zestien en je wou wat. Nou, dan zijn we er toch? Kunnen we dit arme naïeve schaap nu echt verwijten dat ze een vinkje miste bij ‘closed event’ en daarom heel Haren op zijn kop stond? Volgens ons niet. Voor Merthe willen we wel graag opmerken dat je er wijs aan hebt gedaan om ein-de-lijk je account af te schermen voor alles en iedereen. De persoonscult rondom jou kreeg inmiddels een masochistisch (zoek dat maar even op) tintje na die miljoenen euro’s schade en 23 aangiftes. We raden u wel allemaal aan om het spookaccount van Merthe een bezoekje te brengen. Jaja, wacht maar tot ze achttien wordt.

De vrienden van Merthe dan. Die kunnen we toch wel de spreekwoordelijke zwarte piet toewerpen? Hoe meer ziel, hoe meer vreugd moet één van hen gedacht hebben en hij nodigde zijn vaste bier buddy uit. Nog een paar dan. De woonkamer is net verbouwd en er passen nog wel wat mensen bij. Wanneer uiteindelijk een paar honderd jongeren zich hebben aangemeld voor het fuifje is het welletjes volgens vaderlief, en wordt het evenement gesloten. De deugnieten die het dan weer opnieuw opstarten, die zouden we wel eens kunnen verwijten dat het ietwat uit de hand gelopen is. Dat er een raampje hier en daar ingeslagen is. Een tuinkabouter verdwenen is Een bejaarde man met een stoeptegel belaagd is. Wat zeg je? Inderdaad, Waanzin. Waarom?

Schuld bij traditionele media

Jan Kornelis Dijkstra is universitair docent sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en gespecialiseerd in anti-sociaal gedrag. Hij zou ons toch moeten kunnen uitleggen waarom dit zo uit de hand liep? Dijkstra: “Het gaat hier om jongeren die autoriteitsgevoelig zijn in de negatieve zin. Alles wat de autoriteiten zeggen dat je moet doen gaan zij niet doen, of juist het tegenovergestelde.” Kan zo zijn, maar dan hoef je het toch nog niet te doen? “Je hebt drank op en misschien wat drugs. Als de grote menigte in een klein dorp als Haren dan ook nog zorgt voor anonimiteit kunnen er gekke dingen gebeuren.” Aha, dus het was niet gebeurd als de groep in Groningen was belandt? “Dan hadden die relschoppers met z’n vieren waarschijnlijk op de Grote Markt gestaan en waren ze zo opgepakt.” Hoewel Dijkstra het niet zo stelt lijkt het ons duidelijk hoe die grote groep daar gekomen is. Juist, de traditionele media.

NOS

Over naar hen dan. Want de grote jongens deden ook gezellig mee met de hype. Marcel Gelauff (hoofdredacteur NOS) wast zijn handen in onschuld omdat ze écht héééél lang gewacht hebben erover te berichten. Daarnaast beweert hij op zijn blog dat de NOS “louter verslag heeft gedaan. Er was geen hijgerige (red. dafuq?) toon”. Marcel, wij verwijten jou ook niet ‘de slag om Haren’. Jij hebt tenslotte niet in hoogst eigen persoon die lantaarnpalen uit de grond getrokken. Dat hebben honderden anderen voor je gedaan. Aan jou vragen we echter wel hóe die mensen daar kwamen. Waar een facebookhype zich uitbreidt als een olievlek heb jij met jouw berichtgeving een boorplatform tot zinken gebracht waar BP nog een puntje aan kan zuigen.

Gemeente Haren

De gemeente dan? Die heeft haar uiterste best gedaan om het uit de hand te laten lopen. Jongeren lokken met de kans op een feestje, ze lekker hun agressie laten uiten jegens lantaarnpaaltjes, kabouters en hulpverleners. Klopt, ze hadden gezegd dat er geen alcohol gedronken zou mogen worden, maar dat was maar een grapje. Koopt u maar een kratje bij de AH, die heeft er lekker veel ingeslagen. Natuurlijk, ook de gemeente had niet verwacht dat het zo uit de hand zou lopen. Ze hadden nog in het persbericht gezet dat ze er niet teveel aandacht aan wilden besteden, ‘want elke vorm van aandacht is er één teveel.’

Hamvraag blijft natuurlijk of het feestje voor herhaling vatbaar was. Rutger (21)was aanwezig in Haren op D-Day. “We hadden een feestje verwacht in een weiland, of desnoods op het voetbalveld. In plaats daarvan staan we met z’n allen in het centrum van zo’n dorp. Natuurlijk, volgende keer ben ik er wel weer bij maar dan hoop ik wel op een beter feestje.”

Zwarte pieten

Ondertussen gaat het zwarte pieten nog wel even door. Ja, de gemeente had meer kunnen doen, de media minder en de jongeren normaler. Maar de echte daders staan gelukkig vol met hun smoel op de camera terwijl ze nog eens een steen werpen. We horen het onze moeder nog zo zeggen, zachtjes spelen jongens, anders wordt het katjesspel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.