Vette pech voor zes ratten en twee gerbils

muis

[dropcap]W[/dropcap]at is er nodig om een bedrijf als de RUG draaiende te houden? Vrachtwagens papier, pennen, koffie; ongetwijfeld. Karrevrachten laboratoriumbenodigdheden ook. Maar met dezelfde vanzelfsprekendheid jaagt onze universiteit er ook nog behoorlijk wat fauna doorheen. 2.539 Diertjes stierven in de naam der wetenschap. De RUG bedankt u voor uw opofferingsgezindheid. Niet alle dieren werden voorafgaand aan de proeven gedood (lees: geƫuthanaseerd). Veel dieren mochten van de God van de Wetenschap doorleven na de proeven.

De RUG onderzoekers verkeren onder de indruk in staat te zijn in te kunnen schatten welk ongerief de dieren ondervinden tijdens de proeven; gering, gering tot matig, matig, matig tot ernstig, ernstig en zeer ernstig ongerief. Voor twee gerbils en zes ratten moet het aanvankelijk enthousiasme emplooi te hebben gevonden in de academische wereld snel zijn bekoeld. Zij ondervonden zeer ernstig ongerief van de dierproeven.

Opvallend is dat een substantieel deel, 38.221, van alle door de RUG gefokte dieren, 49.174, wordt gedood zonder in dierexperimenten gebruikt te worden. De RUG erkent deze situatie als een probleem en zal proberen de fok-efficiƫntie te verhogen.

Diersoort Aantal proeven in 2011
Muizen 11345
Ratten 8636
Hamsters 18
Cavia’s 250
Andere knaagdieren 319
Konijnen 32
Varkens 20
Geiten 2
Schapen 2
Kwartels 68
Andere vogels 3613
Vissen 30
Totaal 24611