Recensie

Precies mijn type

De titel doet vermoeden dat het hier een populair pseudo-psychologisch zelfhulpboek betreft. Niets is echter minder waar. Dit boek gaat namelijk over de zeggingskracht van letters en de ontwerpers die aan de wieg stonden van de meest gebruikte en opvallendste fonts der aarde. Van de begindagen van de boekdrukkunst, waarin Gutenberg fortuin maakte met zijn revolutionaire drukmachines, tot de nieuwste hipster fonts die je posters en flyers net een beetje meer kunnen doen opvallen.

De tijd dat men dacht dat lettertypen er enkel waren om een boodschap over te brengen is al lang voorbij. Met elke fontkeuze breng je iets over, of je het nou wil of niet: rust en eenvoud (helvetica, waar overigens een hele film met dezelfde titel over gemaakt is), een knik naar een oorlogsverleden (gotische duitse letters) of duidelijke, ferme taal (Impact). Ook in je studie zul je keuzes moeten maken op dit gebied. Kies je voor de elegante schreefletters van Palatino Linotype voor je essays, of toch liever voor het veilige doch saaie schreefloze Arial? Een scriptie inleveren in Comic sans (waar overigens een heel hoofdstuk aan gewijd is) is geen aanrader en per ongeluk EEN MAILTJE BEANTWOORDEN IN KAPITALEN kan je wel eens duur komen te staan.

Als je er eenmaal op gaat letten zie je overal fonts. Wat je dan ook ziet zijn desastreuze keuzes, bij personen in je omgeving, maar ook bij bedrijven. Grote bedrijven, die genoeg geld spenderen aan reclame en hun imago. Een omstreden keuze kan leiden tot een heuse ‘fontroverse’, zoals dat zo mooi heet. Zo ook toen IKEA in 2009 het elegante font Futura inruilde voor het meer gangbare, moderne Verdana. Het zal je waarschijnlijk niet eens zijn opgevallen, mij in ieder geval niet, maar dit leidde indertijd tot enorm veel discussie, zowel online op fora en blogs, als offline op bijvoorbeeld BBC-radio en leidde zelfs tot een artikel in de New York Times, waarin gekscherend werd vermeld dat dit ‘misschien wel de grootste controverse [was] die Zweden ooit had voortgebracht’.

Ook prangende vragen als wat die dekselse doorlopende T toch doet in het Beatles logo en hoe Barack Obama’s fontkeuze (Gotham hem geholpen heeft in zijn campagne en uiteindelijk volgens de schrijver zelfs zijn presidentschap heeft verzilverd, worden beantwoord.

Al met al een fijn te lezen boek, dat niet gespeend is van komische zijpaden, bomvol interessante weetjes. Uw blik op filmposters, flyers, boeken, kranten, verpakkingen, voetbalshirts enzovoorts enzovoorts zal nooit meer hetzelfde zijn.

precies-mijn-type

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.