NZT.1 en Neurofeedback trainingen: Wondermiddelen of lariekoek?

Grote-Box-klein

Na het daverende succes van ons vorige artikel “Studie Drugs”, en alle reacties die we hierover binnen hebben gekregen, besloten we maar eens de legale kant op te gaan. De groeiende populariteit van geestesverruimende middelen onder studenten zorgt ervoor dat zelfs de meest tamme mensen toch graag ‘het’ een keer willen proberen, en zonder contacten voor Ritalin of Dextro moeten ze de veilige kant op. Waarbij vroeger de keuzes hierin erg klein waren – denk aan homeopathische middeltjes- is er tegenwoordig een nieuwe veelbelovende wonderdrug uit: de nzt.1.

De hoofdpersoon van Limitless, gespeeld door Bradley Cooper, krijgt van een drugsdealer het fictieve middel nzt-48 aangeboden waarbij zijn brein voor de volle 100% werkkracht geopend wordt in plaats van het normale 20%. Bradley krijgt zijn boek af, ziet wat aandelen stijgen en merkt dat hij veel scherper en beter wordt. Een soort van supermens. Dit is jammer genoeg niet de waarheid (mensen gebruiken altijd hun hele brein) en niet hoe het bestaande middel nzt.1 werkt, de enige overeenkomst zit hem namelijk alleen in de naam.

Onbekende middelen zijn maar op één manier te testen en dat is natuurlijk het zelf uitproberen. Drie leden van de redactie hebben het vlak voordat ze de UB ingingen geslikt en de persoonlijke ervaringen zijn niet al te denderend. Twee ervan voelden geen effect en de derde twijfelde voortdurend of het nou aan de capsule zelf of aan het placebo-effect te danken was.. Niet een erg positief beeld. Zelfs na het recept van twee per dag voor een week te volgen viel het effect erg tegen. Er waren geen noemenswaardige gevoelens van grotere intelligentie of betere opslagcapaciteit te merken. We bestempelen het als een definitief niet-werkend wondermiddeltje.

Maar gelukkig is dit niet de enige manier om legaal je brein te verbeteren. Neurobics, gelegen in een heel mooi pand aan de noordzijde van de Noorderhaven in Groningen, is een praktijk die gespecialiseerd is in het verbeteren van de cognitieve intelligentie. Via toegespitste trainingen kan men binnen een aantal sessies bepaalde hersengebieden trainen om merkbaar beter te worden. Door middel van een EEG-onderzoek wordt eerst gemeten hoe de hersenactiviteit in ontspannen toestand is, om het via leuke opdrachten te trainen bepaalde acties vaker te verrichten.

De ervaringen van cliënten op de site zijn veelbelovend, maar hier zitten maar weinig studenten bij en we wilden zelf de proef op de som nemen. Na een uur testen en een korte training, waarbij er naar een film gekeken moest worden waarbij het scherm groter of kleiner aan de hand van je hersengolven werd, is hier ook geen verschil te merken. Erg voorbarig natuurlijk, aangezien een normaal traject verschillende sessies beslaat, maar er zijn wel degelijk kanttekeningen aan neurofeedback te plaatsen. Het gepubliceerde onderzoek over deze methode beslaat immers maar 15 proefpersonen, oftewel een zeer kleine poel om naar de populatie te generaliseren. Daarnaast is de vraag of deze trainingen echt werken. Voor een volle sessie betaal je soms wel € 4500, en dat is veel geld voor een behandelmethode die nog steeds wetenschappelijk niet compleet bewezen is. Het blijft aftasten wat voor een individueel persoon wel en niet werkt, maar wij van de Studentenkrant zijn in ieder geval niet overtuigd. Dan maar door blijven netwerken voor je Ritalin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.