I wanna take you to the gaybar, gaybar, gaybar!

bar-de-rits

[dropcap]O[/dropcap]ké, theoretisch gezien is bovenstaande titel niet helemaal juist. Bar de Rits is namelijk niet alléén een gaybar, maar een heterovriendelijke gaybar. Dat betekent dat als je van iets anders houdt dan je eigen geslacht, je ook meer dan welkom bent. Bar de Rits wil namelijk, naast een homobar, ook een gezellig bruin café zijn voor de buurt. En wil dat een beetje lukken? Barman Marvin (20) vertelt over de ins en outs van de Rits.

Marvin is sinds 1,5 jaar werkzaam bij de Rits. Hij wisselt openhartige gesprekken af met in your face gevatte seksuele opmerkingen. “Kan ik hier eigenlijk pinnen?” “Waar wil je hem door heen halen dan? Door mijn gleufje?”. Oké, Marvin. Wat kan je ons allemaal vertellen over de Rits?

Bar de Rits is met haar 31jaar het oudste homocafé van Groningen. Eén jaar heeft het onder de flamboyante naam Viva La Diva bestaan, maar dat was toch iets te gay voor haar gasten. Het blijven wel Groningse homoseksuelen. Het team van Bar de Rits bestaat uit vijf medewerkers. Drie daarvan zijn homoseksueel en “we hebben twee bi-tjes in dienst”. Is dat soms een vereiste? “Nee hoor”. Goed. Hoe zit het met de Groningse gayscene?

Volgens Marvin op zich prima. Dit komt volgens hem vooral door de grote hoeveelheid studenten in Groningen. “Die zijn toch iets meer openminded dan de meeste Groningers”. Dit neemt niet weg dat Marvin ook een keer in elkaar geslagen is bij een willekeurige bushalte. En omstanders? “Ja, die deden niets”. Tegenhanger daarvan is dat het op Roze Zaterdag één groot feest was. Maar er zijn nog meer evenementen, zoals elk jaar de verkiezing Mr. Gay Groningen en de Gaymoeder van Groningen. Dit zijn mensen die zich in hebben gezet voor de Groningse homogemeenschap.

Bar de Rits kent ook zo haar eigen evenementen. Zo zet ze zich ieder jaar in voor Stop Aids Now en heeft ze een keer een houten huis gebouwd, waar de toenmalige Gaymoeder van Groningen zich 48 uur in opsloot. Daarnaast werd er op vrijdag 29 juni een nieuw evenement georganiseerd, namelijk het enige echte Bar de Rits Darkroom Event. Wat men daar kon verwachten? In totaal vier privé darkrooms, waar je “lekker je eigen ding kon doen”. Daarnaast waren condooms en glijmiddel gratis aan de bar verkrijgbaar.

Zijn homo’s nu eigenlijk seksueel echt zoveel losbandiger dan hetero’s? Marvin beweert eerst van niet en meent zelfs een trend te zien die verdomd veel lijkt op monogamie. Toch vertelt hij later dat hij “wel eens wat gezien heeft” in de bar. Hier maakt hij veelzeggende hand- en mondgebaren bij. “Maar zodra andere gasten zich daar niet prettig bij voelen grijp ik in”.

Marvin raadt mij zelfs een Marlies Dekkers aan, omdat die, zelfs als man, hééérlijk zitten

Zelf is Marvin dolverliefd op zijn nieuwe vriend en daar blijft het bij. Maar op zon- en feestdagen worden de bloemetjes buiten gezet als hij als vrouw verkleed gaat. Marvin is naast homo namelijk ook travestiet. Als drag-queen heeft hij verschillende alter ego’s. Zo is daar Sugar Nanny (alles roze, compleet met breinaalden) en Didi (tijgerprint met killer heels). Maar zijn lievelings alter ego is op dit moment Lativa. En hoe is Lativa? “Echt een bitch met tijgerprint waar je miauw van zegt.” Het blijft ook niet bij een
beetje verkleden, de hele entourage met voorgevel wordt er namelijk ook vakkundig bijgeklust. Marvin raadt mij zelfs een Marlies Dekkers aan, omdat die, zelfs als man, hééérlijk zitten.

Nog even over die studenten, want komen die hier nu veel? Volgens Marvin niet echt, maar ze zijn wel ontzettend welkom. En als er dan een keertje eentje binnenkomt wordt die ook zorgvuldig opgenomen in de gemeenschap. Wat vriendelijk van jullie. “Ja ach, het is ook jong vlees hé?”. Maar natuurlijk.

Ondanks de incidentele gebeurtenissen die het daglicht minder goed verdragen is Bar de Rits een homobar zoals je het eigenlijk niet zou verwachten. Over het algemeen is het nichterig ouwehoeren met gelijkgestemden in een bruin café met jaren ’80 muziek op de achtergrond. En alleen al om de sprankelende Marvin zou je deze kroeg eigenlijk een keer moet verblijden met een bezoekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.