Meimaand examenmaand

“Nostalgie is de zucht naar de goede oude tijd, waarin niets te lachen viel” zei Aznavour. Bezweek je destijds nog onder de druk van, wat je dacht, het belangrijkste examen in je leven, inmiddels verbleekt het bij de berg tentamenstof, het BSA, de langstudeerdersboete en de harde knip. Als je deze krant leest, ben je waarschijnlijk zonder kleerscheuren door de examenmaand gekomen en geniet je nu van het studentenleven. Durf je nog terug te kijken? Hieronder hebben we een mini-examen samengesteld om te zien of jij je diploma terecht aan de muur hebt hangen.

Wiskunde A1,2 (VWO)

De verpakkingen van Douwe Egberts koffie zijn voorzien van (waarde)punten die je kunt sparen. Met deze punten kun je bepaalde producten kopen. Op de website van Douwe Egberts stond tot 2009 het volgende: Per artikel zijn je eerste 100 punten €1,50 waard: de moet dan wel betalen met minimaal 100 punten. Daarna zijn per artikel iedere 100 punten €0,50 waard. Betalen met iedere combinatie van punten en geld mag altijd. Bij DE kost een gebaksbordje €9,30 en een taartplateau €46,50. Marieke wil graag 6 gebaksbordjes en een taartplateau kopen. Ze heeft 12 000 waardepunten en wil zo min mogelijk euro’s bijbetalen. Bereken hoeveel euro’s Marieke moet bijbetalen.

Geschiedenis (VWO)

De zoon van stadhouder Willem II genaamd Willem had als het aan zijn moeder had gelegen Karel geheten maar zijn grootmoeder Amalia wist hier een stokje voor te steken. Hij werd vervolgens Willem genoemd. Met het oog op de politieke stellingname, waarom ging de voorkeur van Amalia uit naar Willem?

Economie (VWO)

Agnes vraagt zich af of zij een winkel zal voeren als eenmanszaak of, samen met haar vriend, als vennootschap onder firma. Bij welke van beide bedrijfsvormen zal de bereidheid van de bank om bedrijfskrediet te verstrekken het grootst zijn?

Natuurkunde (VWO)

Op een batterij staat: 1,5 V; 2300 mAh. Dat betekent dat de batterij bij een spanning van 1,5 V gedurende één uur een stroom van 2,3 A kan leveren, of gedurende een half uur een stroom van 4,6 A enz. We gaan er van uit dat de batterij de hele tijd een spanning van 1,5 V levert en daarna helemaal leeg is. Bereken hoeveel elektrische energie de batterij kan leveren.

Economie (HAVO)

Leg uit dat een hogere AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten)-premie kan leiden tot structuurwerkloosheid.

Geschiedenis (HAVO)

In 1438 brak er een oorlog uit tussen een aantal Noord-Duitse Hanzesteden en Holland. Geef de economische oorzaak voor de spanning tussen deze Hanzesteden en Holland.

Biologie (HAVO)

Een homozygoot sluipwespvrouwtje met het fenotype van het dominante allel paart met een mannetje met het fenotype van het recessieve allel (generatie 1). De douchters die hieruit ontstaan (generatie 2) paren met een mannetje met het fenotype van het dominante allel. Hoeveel procent kans heeft een mannelijke nakomeling uit generatie 3 op een recessief fenotype?

Antwoorden

VWO

Wis: €35,30 Ges: Willem toont verbintenis met Willem van Oranje en het protestantse Nederland terwijl Karel de band met Engeland benadrukt. Eco: Bij de bedrijfsvorm vennootschap onder firma, omdat firmanten hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de firma, zodat de bank in geval van een faillissement meer zekerheid heeft. Of, omdat firmanten elkaar bij ziekte kunnen opvangen, zodat de continuïteit van de onderneming beter gewaarborgd is en de bank meer zekerheid heeft. Nat: E 12 kJ (3,5 Wh)

HAVO

Eco: De hogere loonkosten tasten de Nederlandse concurrentiepositie aan waardoor de export en de vraag naar arbeid afnemen. Of, de hogere loonkosten tasten de winsten van de bedrijven aan waardoor de bedrijven arbeid gaan vervangen door kapitaal. Ges: Zij waren elkaars handelsconcurrenten (in de Oostzeehandel). Bio: 50%

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.