Luxeproblemen zijn óók problemen

fwp

Iedereen die wel eens op 9gag zit, heeft de ‘First World Problems’ meme wel eens voorbij zien komen. Dit is een huilende vrouw met luxeproblemen. Ze huilt omdat haar portemonnee niet dicht kan omdat er te veel geld in zit, omdat ze ver van de voordeur moet parkeren en omdat haar computer te modern is om een nostalgisch oud spelletje op te spelen. Wat zijn voor studenten de dagelijkse luxeproblemen?

‘Mijn smartphone bezorgd me teveel stress’

Smartphones zijn voor 2012 wat iPods waren voor 2006 en Tamagotchi’s voor 1996: iedereen heeft er een. Je kunt je email checken, je Facebookstatus updaten, hebt altijd je kalender bij je, hebt altijd toegang tot informatie, en als je in een saai hoorcollege zit, kun je met een druk op de knop overschakelen naar porno om je mee te vermaken. Hoe kunnen deze onschuldige gadgets stress met zich meebrengen?

Je schaft een smartphone aan omdat het je zal helpen je dagelijkse werkzaamheden beter en sneller uit te voeren (en omdat je natuurlijk vet cool wilt zijn). Het probleem is echter dat de hele wereld nu ook weet dat je een smartphone hebt, en van je verwacht dat je razendsnel kunt reageren. De nieuwe notificaties en berichtjes die via Facebook, Whatsapp, sms, email en spelletjes binnenstromen werken zowel verslavend als stressvol, want ze weerhouden je van het uitvoeren van je taak. Het duurt ongeveer 64 seconden na het lezen van een berichtje voor het brein zich weer kan concentreren op de taak die we eigenlijk moeten uitvoeren. Sommige mensen krijgen zelfs last van ‘fantoomvibraties’ en worden angstig omdat ze telkens denken dat hun telefoon vibreert.

Het Amsterdamse reclamebedrijf annex ontwerpbureau John Doe heeft nu de eerste anti-smartphone op de markt gebracht, de John’s Phone. Dit is gewoon een soort vierkante steen met cijfers erop, zonder scherm. John’s Phone kan twee dingen: bellen en gebeld worden. Achterop de telefoon zit een klein notitieboekje en een pennetje waarmee je nummers kan noteren. Dus onderga je teveel stress van je ultrahippe smartphone en kun je het allemaal niet meer aan? Dan is deze telefoon geknipt voor jou.

‘Ik moet helemaal naar de bibliotheek, want mijn internet doet het niet.’

Een internetverbinding die plotseling de geest geeft kan zeker binnen studentenhuizen voor veel irritatie en stroefheid zorgen. Nestor, Progress, de catalogus van de UB, YouTube, Redtude, Facebook en email liggen er plotseling allemaal uit. Een deel van de communicatie (en veel belangrijker: entertainment) wordt volledig afgesneden. Met het gevaar te gaan klinken als je oma: niemand heeft nog enig idee hoe ze zichzelf nog moeten vermaken als het internet eruit ligt.

Naar de UB of een andere bibliotheek gaan is natuurlijk een optie. Maar dit is ook pure ellende: je moet je aankleden tot een standaard die enigszins fatsoenlijk is, je moet je per fiets, bus of lopend naar de bieb begeven. Hier aangekomen, blijken alle computers al in gebruik te zijn. Mocht je toch een computer kunnen bemachtigen, kun je rustig nog even een kopje koffie drinken in de tijd die de computer ervoor neemt om je in te loggen. Tot overmaat van ramp zit er ook nog eens Internet Explorer op, waardoor je niet direct naar Google gestuurd wordt als je een zoekwoord in de adresbalk typt. De tijd die je je had kunnen besparen als je niet telkens de volledige wedadressen uit had moeten spellen is aanzienlijk. Daarom komt dit probleem zeker op onze luxeproblemenlijst.

‘Ik heb eigenlijk geen zin, maar ik moet meedrinken.’

Soms heb je als student wel eens gewoon even geen zin in commissievergaderingen, dispuutsavonden, constitutieborrels en wat al niet meer. Maar zeker als je in een functie bij een vereniging zit, moet je er toch even je hoofd laten zien. Het is bekend van studenten die een jaartje bestuur gaan doen dat ze een aantal kilo’s aankomen door het verplichte netwerken en drinken op constibo’s en bij andere gelegenheden. Een cola bestellen is namelijk geen optie, dan wordt je meteen met de nek aangekeken door je medestudenten. Daarom staat meedrinken ook op de luxeproblemenlijst: niet meedrinken betekent sociale exclusie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.