Sport

Hoe verwerken we het aanstaande EK-verlies?

EK

Dat ‘we’ volgende week naar Polen en Oekraïne gaan voor het Europees kampioenschap voetbal, is bij de meeste Nederlanders wel bekend. Dat we er daar helemaal niets van gaan bakken, weten echter minder mensen. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van de Nederlanders denkt dat we op 1 juli Europees kampioen zijn. Volslagen lariekoek natuurlijk. Het spel van Oranje lijkt de laatste maanden he-le-maal nergens op. De verdediging is zo lek als een mandje, het middenveld trager dan een tien ton vrachtwagencombinatie en in de aanval hebben we te veel goede spelers, waardoor onze bondscoach domme keuzes maakt.

Maar goed, het is volstrekt natuurlijk om er het volste vertrouwen in te hebben dat we het EK gaan winnen, vertelt psycholoog Jeffrey Wijnberg van praktijk Wijnberg&Wijnberg in Groningen. Tijdens een toernooi als het Europees kampioenschap zetten we namelijk in Nederland massaal onze oranje bril op. We vinden altijd wel iets om iets slechts om te draaien naar iets goeds. Straks met 2-1 onderuit tegen Denemarken? In ’88 verloren we de eerste wedstrijd van het toernooi ook.. Ingemaakt door Duitsland? Zo’n wedstrijd staat op zich en we kunnen ze in ieder geval voorlopig niet meer tegenkomen. Drie geschorsten na de wedstrijd tegen Portugal? Dan kunnen we de bank een kans geven. Zo houden we de moed er wel in. En dat is ook juist het leuke aan zo’n toernooi, vertelt Wijnberg. Tijdens een toernooi als het EK is het dan ook allemaal hosanna. We denken ons als het ware naar de overwinning.

Automatisch

[pullquote-right]Als je het echt niet meer trekt, kun je altijd flink aan de drank gaan[/pullquote-right]

Maar wat nou als het echt fout gaat en het niet te herstellen is? Zoals in 2008, toen we Italië en Frankrijk huilend en duizelig naar huis stuurden maar eruit vlogen tegen Rusland. Dan krijgen we ineens een klap en volgt de kater. Maar daar zetten we ons eigenlijk verrassend snel overheen volgens Wijnberg. Zo raken we onder meer opgelucht, omdat de spanning eraf is. En we zijn blij dat we ons eindelijk weer op andere zaken kunnen focussen dan voetbal. Bijkomend voordeel is dat we eindelijk die enorme berg werk die we hebben laten liggen omdat we voetbal moesten kijken, kunnen gaan wegwerken. Of, ook niet vervelend, de relatie met partner en gezin wordt weer beter. Moeder de vrouw is weer blijer met manlief, die niet meer de hele dag in het oranje naar de televisie zit te schreeuwen (=seks). Echt ‘tips’ om sneller over de aanstaande teleurstelling van het verliezen van het EK heen te komen, zijn er niet, vindt Wijnberg. Dat doen we namelijk automatisch al. Het zit ingebakken in de mens om bij tegenslag andere zaken te zoeken waar we op kunnen focussen.

En zo blijkt het uiteindelijk allemaal wel mee te vallen. Dus niet getreurd, als Duitsland ons straks met 3-0 afdroogt. Als je het echt niet meer trekt, kun je altijd flink aan de drank gaan. Als de kater is weggespoeld is het leed verzacht. En dan blijkt; er is meer dan voetbal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.