Kroegportret: Crisistijd vraagt om De Betere Tijden

kroegportret-de-betere-tijden

In de Gelkingestraat vinden we café De Betere Tijden. Hoewel je van een eeuwenoude geschiedenis van dit grand café nog niet echt kunt spreken, heeft de gehaktbal op het menu genaamd ‘De Betere Tijden’ nu al geschiedenis geschreven. Deze gaat volgens eigenaar Melvin Kasper dan ook nooit meer van de kaart. Maar deze gehaktbal kan natuurlijk niet de enige reden zijn voor haar succes. We namen de proef op de som.

In een klein pand in de mooiste straat van Groningen vinden we grand café De Betere Tijden. Geopend sinds oktober 2012 is het café volgens de eigenaar nu al een groot succes. Ondanks dat het rustig is als we op woensdagmiddag net na lunchtijd langskomen, zitten normaliter het grand café en het terras bijna altijd vol. Hier had Melvin alleen maar van durven dromen toen hij, samen met een mede-student van de Hoge Hotelschool Leeuwarden, dit grand café opstartte. Volgens Melvin werd begin dit jaar zelfs zo druk dat diezelfde mede-student het eigenaarschap aan Melvin alleen moest overlaten.

De naam ‘De Betere Tijden’ heeft verschillende betekenissen, maar staat -zoals de naam al een beetje verraadt- vooral voor lage prijzen en relatief eenvoudige, maar uitnodigende sfeer. En dat in een tijd van crisis. De prijzen zijn dan ook crisisvriendelijk. Voor een luttele vier euro heb je al een voorgerecht en de 7 euro en 50 cent die je voor een klein hoofdgerecht betaalt is, zelfs in krappe tijden, prima op te brengen.

Met een knipoog naar oma’s keuken brengt het grand café een stukje nostalgie in Groningen. Zo is de keuken in het sowieso al kleine restaurant nog kleiner dan verwacht, maar met een kok die alles tegelijk doet (ja, óók de afwas) is dit geen probleem. De menukaart die wij te zien krijgen, biedt dan ook geen miljard diverse opties. Ze serveren alleen simpele Hollandse pot. Wel is het er één met voor ieder wat wils, bovendien wisselen de gerechten op de kaart regelmatig. Volgens Melvin is de gehaktbal met de simpele naam “de Betere Tijden” een absolute aanrader, maar ook de arretjescake die wij bij de koffie geserveerd krijgen is genieten.

De bedoeling van dit nostalgische grandcafé is niet om de meest exclusieve en uiteenlopende gerechten te bieden, maar een plek waar mensen kunnen samenkomen en een “huiskamer-sfeer” kunnen ervaren. Al met al een echte aanrader, zelfs als je studiefinanciering niet net gestort is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.